„I žena může být Darth Vader,“ říkají představitelé kostýmové 501. legie

26. leden 2018

„Musí být hodně vysoká. Samozřejmě, že může být i malý Darth Vader, ale ve srovnání se stormtroopery by vypadala divně,“ konstatuje Jaroslav Šálek, velitel Czech Garrison, posádky sdružující fanoušky s autentickými kostýmy záporných postav z filmové ságy Star Wars.

„Ženské kostýmy z 501. legie jsou hlavně z knih, seriálů a komiksů. Záporné postavy ženy se začaly objevovat až nedávno s novými epizodami,“ potvrzuje velitel fakt, že v celovečerních filmech byste padoušky hledali jen stěží. „Samozřejmě u nás holky máme, i když v menším počtu, polovina to není, ale i tak je to celkem solidní zastoupení,“ dodává ke genderovému složení českého Garrisonu.

Na druhé straně síly je často velmi znát přítomnost okostýmovaných rebelek, které sehrají svou roli při návštěvě nemocných dětí na lůžkových odděleních. V nečekaně smíšených – světle-temných – posádkách totiž jednou za čas vyráží zástupci padouchů Czech Garrison a hrdinů Rebel Legion společně naplňovat charitativní poslání. 

Czech Garrison 501st Legion v Kongresovém centru v Praze

„Některé kostýmy s maskou nebo zahaleným obličejem mohou děti vystrašit. Je pravda, že když s sebou máme nějaké Jedijky, pošleme je za dětmi dřív, aby uklidnily situaci a bylo vidět, že nejdeme dělat neplechu,“ popisuje průběh návštěv, tak trochu připomínající mikulášskou besídku s Vaderem místo čerta, mluvčí 501. legie Martin Pavlica.   

Pokud patříte mezi dlouholeté fanoušky Hvězdných válek a rádi byste se zúčastnili přehlídek či charitativních akcí, stačí vám „jenom“ pořídit si kostým a splňovat základní požadavky. „Musí mít kostým, a pokud ho nemá, napíše nám na fórum, představí se a řekne, který kostým by chtěl. My mu s tím rádi pomůžeme. Musí mu ovšem být osmnáct,“ vysvětluje velitel možnou cestu, jak vstoupit do řad 501. legie. Zní to poměrně snadno. Tedy až do fáze schvalování vybraného kostýmu, kde panují mnohem přísnější kritéria. „Knoflíky, švy, vybraná látka nebo alespoň hodně podobná,“ to vše může rozhodnout o přijetí do posádky nebo udělení certifikace. Každá legie má pro tento účel speciální porotu, která se schvalováním kostýmů zabývá. 

Přenáší se konflikty mezi rebelskými a imperiálními kostýmovanými fanoušky i do reálného života? A pije Kylo Ren modré mléko, oblíbený nápoj Luka Skywalkera? Poslechněte si v rozhovoru!

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka