Imaginativní improvizace Rádia Ivo v Brně

15. leden 2010

V rámci pravidelné akce Heavy Mental v brněnském klubu Fléda, která se konala 12. ledna, mohli návštěvníci vidět další pokračování neobvyklé rozhlasové hry, Život nedoceníš. Víc o okolnostech vzniku a fungování tohoto unikátního divadelního počinu se dozvíte v reportáži Ivany Veselkové.

Rozhlasová hra pro tři hlasy přenesená na divadelní prkna. Tak by se dal počin projektu Radio Ivo ve stručnosti popsat těm, kteří jej nikdy neviděli ani neslyšeli. Jak a kdy vůbec vznikla myšlenka zrealizovat rozhlasovou hru Život nedoceníš, vysvětluje Johana Švarcová, kterou spolu s Petrem Markem a Marianem Moštíkem můžete v této hře slyšet a někdy i vidět.

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s Johankou Švarcovou a Petrem Markem uvnitř příspěvku

Hru Život nedoceníš jste několikrát mohli slyšet i na různých stanicích Českého rozhlasu. Jednou se prý hra šířila i skrz původně zamýšlený městský rozhlas. Nejčastěji ale Radio Ivo vystupuje v nejrůznějších divadlech nebo klubech a tak její protagonisty můžete sledovat přímo v akci. Na první poslech a pohled by se mohlo zdát, že se jedná o předem nazkoušenou rozhlasovou hru, která se drží neobvyklého, leč pevně daného scénáře. Petr Marek mi ale tento dojem ihned vyvrátil, protože hra Život nedoceníš je od začátku do konce improvizací. Až do úplného začátku tak ani jeden z herců neví, jakým směrem se ten daný den bude hra ubírat.

00749844.jpeg

A jakým směrem se ubírala verze hry, kterou diváci měli možnost shlédnout 12. ledna na Flédě? Rozvinul se před nimi příběh dvou zaměstnanců ZOO a jedné dívky, která se s jedním z nich seznámila na internetu, a vydala se ho poté navštívit osobně. Kromě výpravy do jeskyně pod ZOO, jsme byli svědky bitvy s medvědem a taky jsme navštívili roztančenou party u jukeboxu.

Johana Švarcová, Petr Marek a Marian Moštík jsou dnes již tak sehraní, že jejich improvizace obvykle trvá zhruba stejně dlouhou dobu - každé představení tak má zhruba šedesát minut. I když v počátcích byly, dle slov Petra a Johany, jejich hry o něco delší.

Záznamy několika představení si můžete poslechnout na MySpace Radia Ivo.

Spustit audio