Mad Max je náš benzín. Furiosa postupně přidává plyn akční euforie

24. květen 2024

Za doprovodu vokálního hurikánu Dalibora Jandy vjela po zuby ozbrojená motokára Čelistí do Pustiny, kde už 45 let káže evangelium potu, prachu a benzínových výparů dvanáctiválcový abbé George Miller. A jeho evangelium pomsty podle Furiosy je jedním z vrcholů celé ságy.

Film, který je hotovou pornografií pro milovníky DIY aut a konce světa, expertně rozebírají Aleš s Tondou. Nikdo je nemůže podezírat z motoristické podjatosti. Ve chvíli, kdy by za volant vsedl Aleš, vypukl by krvavý Carmageddon. Tonda je alespoň držitelem speciálního řidičského oprávnění na bryčku taženou párem kozlů, ale i s ní vyjíždí pouze na sobotní nákup do centra Vinoře. Z prequelu oceňovaného filmu Mad Max: Zběsilá cesta, byli ale svorně nadšení tak, až se jim z výfuků čoudilo.

„Není náhoda, že jsme na ten film čekali devět let, protože znovu ten film předvádí spoustu dlouhejch a vypiplanejch akčních scén,“ tůruje motor Tonda a na brzdu nešlape ani Aleš, který se nikdy netajil tím, že po Zběsilé cestě se neřítil úplně s láskou: „Já jsem nevěděl, že jsem na ten film čekal, ale když jsem ho viděl, řekl jsem si: jo!“ Po vysokooktanové opeře jedné dlouhé akční scény předchůdce sází Furiosa na pečlivější gradaci i vyprávění inspirované klasickým westernem. „Lepší dynamika místo jednostrunný akcelerace a výborná práce s mytologií,“ dělají chlapci ve studiu pomyslné donuty, až se jim od gum čoudí.

Pochybovače usazuje i nové herecké obsazení, hlavně Anya Taylor-Joy, která nabízí víc potěšení než její předchůdkyně Charlize Theron a Chris Hemsworth, který potvrzuje, že když mu jeho surfařský obličej a tělo kryje lehce zrůdná protetika, stává se výrazně lepším hercem. Čelisti zkrátka udělují Zlatý píst Georgi Millerovi, kterému se ani s blížící se najetou osmdesátkou nezadřel motor a nesvítí mu výstražná kontrolka oleje. Jirko, ty jsi náš benzín!

Cítil se letos Vít v Cannes více jako Kentus, nebo Dementus? Hraje Jiřina Bohdalová lépe jako Svatá, nebo jako Sťatá? Byla Furiosa přezdívka Stelly Zázvorkové na večírcích Jana Wericha? Teče více čínská řeka, nebo naše libido? Může Satan unést noční živé vysílání? A může běžné posluchačstvo unést Čelisti? Choďte preč!

Spustit audio

Související