Sexy Hit Man by nás chtěl sejmout. A my přijímáme trest!

14. červen 2024

Tak to jste zabili, to jste opravdu zabili, vzkazují nám občas posluchači, a přitom netuší, že pod maskou sebevědomých nájemných zabijáků české filmové kritiky se skrývají ňoumové, kteří doma louskají filozofické knihy, opečovávají pokojové rostliny a kocoura Péťu. Někdy ale prostě musíte vstát z gauče a stát se tím, čím opravdu chcete být. Kdybychom tak věděli, co to je…

Nezbývá nám než zůstat tím, kým jsme: trojicí slovních šermířů, kteří v proskleném studiu svádějí ostré duely na kordy, pistole a šavle s filmovými i seriálovými novinkami. S Richardem Linklaterem máme ale dlouhodobě klidný a vyrovnaný vztah. Nikdy jsme ho neměli důvod odrovnat a nebude tomu tak ani po jeho netflixácké novince Hit Man (Vrah naoko), která poměrně zručně kombinuje rom-com, ujetý biopic a odlehčený thriller. Její hrdina je zdánlivě zakřiknutý vysokoškolský učitel Gary, který tráví spoustu času s dvojicí koček a svými rostlinkami. Ve volném čase se ale také stává specifickou volavkou ve službách policie, nájemným vrahem naoko plnícím přání pestré skvadry klientů.

„Nenucená žánrovka, která si s etikou zas tak moc hlavu neláme,“ pobrukuje si Tomáš, který se část svého života úspěšně vydával za pohublého intelektuála. „Ono je to zvláštně nevzrušivý, starosvětský a navzdory těm premisám i poklidný a decentní,“ přisazuje Aleš, který se za něj vydává dodnes. „Já tomu filmu nevěřím jeho filozofování, ale jakmile přepne do roviny, která je trochu romantická a crazy, tak pro mě docela funguje,“ svěřuje se Vít, který si vždy ráno zkonstruuje novou identitu jen proto, aby se mu během oběda rozpadla. Linklater dokázal tu svou mainstreamovou naopak celkem udržet pohromadě ve filmu s dobrou hereckou chemií a nepředvádivým černým humorem.

Kolik soupeřů zapíchl Petr Korda Ve jménu cti? Vyplatí se mít prachy, vlasy, nebo mozek? Je rakouský Kafka spíš ošklivka, divný brouk, nebo štramák? Razí Vrah naoko starozákonní zub za zub? Cílí seriál Geek Girl na generaci, která se ještě nenarodila? A je víc sexy obsah Only Fans, nebo zemědělec Jeremy Clarkson a jeho kanál Only Farms?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.