Dubček v dragu. Série Jsme tu a film Všichni lidé budou bratři řeší extrémismus v USA i na Slovensku

20. květen 2024

Pořad Čelisti se tentokrát zaměřil na dvě zásadní témata: reality shows a socialismus s lidskou tváří. Kromě nových sezón RuPaul's Drag Race nebo The Circle došlo i na skvělou čtvrtou sezónu série Jsme tu, kde se trojice špičkových drag queens vydává šířit mír a lásku do nejkonzervativnějších částí USA. Filmový dokument Roberta Kirchhoffa se zase zamýšlí nad odkazem Alexandra Dubčeka a dotýká se i extremismu v současném Slovensku.

„Nejdůležitější a nejdojemnější reality show je zpátky. Je to drag jako forma vzdoru a dialogu zároveň,“ říká Aleš o čtvrté sezóně seriálu Jsme tu. „Skvělé je, že si tentokrát vybrali stát Tennessee, který je velmi konzervativní, takže se od začátku řeší, jestli je nezatknou a má to tentokrát hodně temné tóny,“ tvrdí Tonda. „Oceňuju i změnu castingu – objevují se tu nové hvězdy známé z RuPaul's Drag Race,“ doplňuje Šárka.

Kromě dragu ale Alešovi, Tondovi a Šárce dlouhodobě leží na srdci i otázka, kdy už konečně Všichni lidé budou bratři. To je také název dokumentu Roberta Kirchhoffa, který je věnovaný Alexandru Dubčekovi. „Důležitá pro ten film je pozice Dubčeka jako symbolu, o který se dneska přeme. A přeme se hlavně o to, jak na něj budeme vzpomínat,“ říká Šárka. „Na intelektuální dokument je to strašně svěží, zábavný, inteligentní a pestrý,“ dodává Aleš a už vymýšlí, jaký pseudonym by si Dubček vybral, kdyby se dal na kariéru drag queen.

Je ideálním hráčem reality show The Circle umělá inteligence? Komu Tonda v nové řadě RuPaul's Drag Race říká „zlej Rusák“? Překonal Survivor 46 Survivora 44, nebo je horší než Survivor 28? A kdy konečně dojde na hodnocení Tondova nejoblíbenějšího filmu Bohové musejí být šílení? Čelisti – łechtaczka pro vaše uši.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.