RuPaul’s Drag Race: show plná emocí, která hledá královnu dragu

17. duben 2020

Ve studiu Aleš Stuchlý a Tonda Tesař opět přivítali Ivanu Veselkovou a probrali poslední díl seriálu Tiger King a švédskou novinku Chalífát. Zatímco přítel na telefonu Tomáš Stejskal staví Plot Against America, moderátorům se nevyhnul žánr reality show. Proč se nadchli pro poslední sérii RuPaul’s Drag Race?

„S křížkem po funuse teď objevuji Ameriku,“ hodnotí Ivana svou diváckou zkušenost se sledováním RuPaul’s Drag Race na Netflixu. Nejdřív sice žánrem reality show opovrhovala, ale od té doby, co viděla sérii Love is Blind, si oblíbila i tento formát zábavy. Tonda má podobnou omluvu. Aleš s žádným konkrétním vysvětlením nepřišel, zato se ale nejen na nejnovější sérii podíval dvakrát. 

Soutěž o nejlepší drag queen navazuje na úspěch show, kterou američtí diváci sledují už od roku 2009. Diva dragu a fenomenální moderátor celé show v jednom RuPaul hledá královnu mezi účastníky soutěže v nevídaných disciplínách. „Konečně probíhá talentová show v něčem, co má smysl,“ hodnotí Tonda vítanou změnu od zpívání nebo vaření. Aleš vyzdvihuje hlavně pestrost kreativních disciplín, od šití přes líčení až po závěrečnou soutěž v lipsyncu. „RuPaul je všem drag queen velkým kritikem, mentorem, ale zároveň i milující mámou, a to je odzbrojující a dojemný, zvlášť když je k tomu strašně inteligentní,“ hodnotí Aleš fakt, že celá show stojí právě na moderátorově osobnosti.

Čtěte také

„Umělost a zdobnost, ale zároveň i řemeslný um, který za tím musí být, je další věc, která seriálu pomáhá a nastavila mu stylizaci do velkého excesu a hravosti nebo extrémní soutěživosti,“ říká Tonda a současně poukazuje na citlivé snoubení prvků show s osudy jednotlivých účastníků a oceňuje i týmového ducha celé komunity. „Pracuje dobře s emocemi,“ shrnuje Tonda. „My jsme na tom doma závislí s manželkou,“ dodává.

Ivana podotýká, že jde o napínavou binge watching záležitost. „Teď je ten správný čas nejenom nakoukat RuPaula, ale i zapracovat na své drag personality,“ doporučuje sérii plnou sebevědomí Tonda.

Co ještě dodat k seriálu Tiger King a jak dopadla aftershow po Skypu? Kdo by se měl objevit v nové verzi Duny? Jak by dopadla japonská kawaii, kdyby se jí chopil Švankmajer? Poslechněte si Čelisti.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.