INTRO: Chladný vítr vane z Polska. Zpěvačka a producentka SKY se inspiruje zlověstností witch housu a vymítá své osobní ďábly

25. únor 2019

Polská hudební scéna ukrývá množství zajímavých jmen, která nám často i přes blízkost států zásadně unikají. Mezi ně patří i projekt SKY, který v tom nejlepším navazuje na staré nahrávky Zoly Jesus, pohlíží do mlžných krajin nekonečných rovin a překládá odkazy witch housu tak, aby to nevyznívalo trapně. A především otevírá dveře k dalším zajímavým osobnostem polské scény.

Zpěvačka a producentka Magda K. začínala před osmi lety ve varšavské shoegazeové kapele Evvolves, kde obsluhovala drum machine, zpívala a psala texty k některým skladbám. Se SKY (zkratka pro Sorrow Kills You) začínala ještě během svého působení v Evvolve, v roce 2017 vydala demo nahrávku Lullabies, na niž navázala loni koncem roku albem Prey.

K hudbě ji to ovšem táhlo už odmala, od nekonečného prozpěvování v autě to došlo až tak daleko, že ve svých 4 letech složila svou první, jednoduchou písničku. Ve stejné době se také projevilo její tíhnutí k temným synťákům a osmdesátkám. Rodiče mě měli velmi brzy a žila jsem s nimi ve studentském bytě. Od kolébky jsem tak nasávala hudbu, kterou si rodiče pouštěli, vysvětluje SKY. Do prvního kontaktu s witch housem přišla před devíti lety. Místo aby šla spát, objevovala do šesté hodiny ranní S4LEM.

INTRO: Bílá magie kapely Lavra přináší hutnou porci temného popu

Lavra

Dvojčlenný projekt Lavra za sebou nechává na internetu lakonické a těžko vypátratelné stopy. Černobílé fotky pořízené na některém z dálničních tahů směrem z Prahy v sobě obsahují zlověstnost i nenápadnost, s jakou toto pražské duo dává nahlédnout do tajů své tvorby. Na čerstvé mixtape EVE ukazuje Lavra, že je jednou z největších tuzemských nadějí letošního roku. Především pro ty, kdo se je nebudou bát hledat.

Za zavřenými dveřmi, pod postelí i v temnotě za okny domu se rozehrává tajuplná hra. Šelma se snaží lapit svou kořist. Hra na kočku a na myš ovšem nemusí být jen destruktivní. Pereme se se svými vnitřními démony, snažíme se je nalézt a zničit. Podobný lov ovšem může probíhat i mezi partnery, přáteli, rodinou. Právě tenkost a proměnlivost této hranice se na své novince Prey snaží SKY vystihnout. Chladné, monotónní a rozmlžené melodie a plochy jen dokreslují tíživost situací.

SKY se pomalu, ale jistě řadí po bok projektů, jako je například SPELLING, temným, zasněným synth popem, ve kterém odhaluje svou duši až na dřeň a nebojí se jít s pravdou ven.

Proč se na desce Prey objevuje záznam psychiatrických pacientů z 50. let? Jak moc je pro SKY důležité téma duševních onemocnění? Je witch house zpět? A co má SKY společného s americkým projektem SPELLING? Poslechněte si celé INTRO!

INTRO je nepravidelný seriál Radia Wave, ve kterém vám chceme představovat začínající a zatím nepříliš známé hudebníky a vycházející hvězdy aktuální popové i experimentální scény z celého světa.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.