IPCC zpráva o klimatu: poslední šance zvrátit katastrofu. Vědcům zřetelně dochází trpělivost

12. duben 2022

Jak dlouho slýcháme, že je potřeba zastavit změnu klimatu? Čtyři roky? Sedm? Dvacet? Už vědecké modely z 60. a 70. let počítaly s oteplováním planety při pokračujícím spalování fosilních zdrojů. Je rok 2022 a Mezivládní panel pro změnu klimatu IPCC při OSN vydal svou šestou hodnotící zprávu. Téměř dvě stovky vědců z celého světa v ní mají potřebu vyjádřit stále tu stejnou informaci, tentokrát ještě razantněji a s větším apelem na změnu našeho chování.

„Nová zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu je litanií nedodržených klimatických slibů. Je to spis plný hanby zaznamenávající prázdné sliby, které nás přivádějí na cestu ke světu, kde se nedá žít. Směřujeme rychle ke klimatické katastrofě. Velká města pod vodou, nebývalá vedra, silné bouře, nedostatek vody na mnoha místech, vyhynutí milionu druhů rostlin a živočichů. Není to fikce ani nadsázka.“ Slova generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese z minulého týdne obletěla svět.

Jenomže kolik takto výhružných zpráv už jsme slyšeli a změnilo se něco? Nejsme jen čím dál odolnější vůči představě katastrofické budoucnosti? První zpráva IPCC ze začátku 90. let sdělovala, že průmysl rozvinuté části světa pravděpodobně otepluje planetu, ale že je příliš brzy to s jistotou tvrdit. Zpráva z let 2013 a 2014 už mluví o 95% pravděpodobnosti, že tomu tak je, a letošní shrnutí znalostí vědeckých výstupů o změně klimatu říká, že lidská činnost je nepochybně příčinou oteplování.

Kde je hrozba, musí být i záchrana. V tomhle případě je odpověď jednoduchá se zdánlivě nesnadnou aplikací. Člověk oteplení způsobil, člověk jej také může zastavit nebo zvrátit jeho průběh. Třetí část hodnotící zprávy IPCC, která vyšla 4. 4. 2022, je věnována mitigaci čili opatřením zmírňujícím změnu klimatu.

Kateřina Davidová

„Největší smysl dává jít cestou solární a větrné energetiky a zároveň zvyšovat energetickou účinnost budov. Je ale potřeba i zachytávat uhlík, hlavně obnovováním ekosystémů,“ vyjmenovává Kateřina Davidová z Centra pro dopravu a energetiku a think tanku Europeum nejefektivnější způsoby, jak snížit množství skleníkových plynů v atmosféře.

Jde o doporučení, se kterými přišla samotná zpráva IPCC, a do pětice nejefektivnějších řešení přidává přestat ničit původní ekosystémy a ukládat uhlík zemědělskou a lesnickou činností. Celou IPCC zprávu asi jen tak nepřečtete, nicméně shrnutí pro politiky k náhledu zde.

O kolik stupňů bychom oteplili atmosféru do roku 2100 při stávajících emisích? Proč máme poslední šanci na zvrácení klimatické katastrofy? A z jakého důvodu má rozvinutý svět krátit emise dřív než ostatní části světa? Poslechněte si Podhoubí o zprávě IPCC.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.