Jak chytit čerta. O Austrálii, Tasmánii a ochraně fauny vypráví ošetřovatel David Vala z pražské zoo

15. leden 2023

Ošetřovatel David Vala z pražské ZOO vypráví o svých zkušenostech z Austrálie a projektech zoologické zahrady na záchranu fauny u „protinožců“.

„Začínal jsem na slonech, pak jsem pracoval se šelmami, potom jsem přestoupil na primáty a teď pracuji v Darwinově kráteru,“ popisuje ošetřovatel svých 13 let práce v pražské zoologické zahradě. Právě Darwinův kráter, tedy prostor věnovaný tasmánské přírodě, je teď jeho hlavní působiště. „Nejvíc se mi líbilo kolem Adelaide,“ komentuje svoji vlastní návštěvu australského kontinentu. Na Tasmánii se po covidových odkladech chystá.

Hodní čerti

„Když jsem poprvé viděl, jak se pracuje s čerty, kteří řvou, jako kdyby byli agresivní, tak jsem myslel, že tohle nikdy nezvládnu,“ komentuje Vala v cestovatelském magazínu Casablanca nahrávky zvuku největšího žijícího masožravého vačnatce světa. Ďábel medvědovitý je známý také jako tasmánský čert. Plaché zvíře má nezaslouženou pověst zuřivce a jeho hlas připomíná démonické skučení.

Ošetřovatel David Vala při krmení tasmánských čertů v Zoo Praha

Poznávání a ochrana exotické přírody

Na Austrálii měly velký odpad rozsáhlé požáry na přelomu let 2019 a 2020. Zabily podle odhadů až miliardu zvířat. Zoo Praha v Austrálii organizuje projekty na záchranu koal, paropuchy corroboree, vakoplcha trpasličího, jižních klokanů skalních anebo želvy krátkokrčky a ďáblů medvědovitých. O tom jaké živočichy a aktivity jde a jaká je role Zoo Praha v mezinárodní výměně a podobných projektech, mluví v cestovatelském magazínu Radia Wave. A také o návštěvách národních parků Austrálie.

Poslechněte si kompletní záznam speciálu Casablanky, který jsme natáčeli s publikem na festivalu Kolem světa. Obsahuje i ukázky zvířecích zvuků a diskusi s publikem.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.