Kempování na Tasmánii je nádhera, říkají cestovatelé Klára Pecháčková a Martin Bolech

8. únor 2022

Česká dvojice, která se seznámila až v Sydney, ráda surfuje, cestuje a kempuje. Přestěhovala se do Hobartu, hlavního města Tasmánie, a usiluje o australské občanství.

„Přijet do cizí země na druhém konci světa a začít tam žít, nejen přežívat, nebylo snadné,“ přiznává Klára. Martin dodává, že na počátku zápasil i s angličtinou a řešit detaily některých náležitostí v bance nebo na úřadech pro něj nebylo snadné. Od roku 2016 už ale v Austrálii zdomácněli.

Útesy Cape Pillar

Dnes Martin pracuje ve vyhlášené seafood restauraci v Hobartu. Klára se živí v restauraci jako servírka a hlídá děti. „Jsme na studentských vízech a momentálně čekáme na schválení těch pracovních,“ říkají oba s tím, že po Česku, kde nebyli už tři roky, se jim stýská. Ale láká je možnost mít časem oba pasy – český i australský. O Tasmánii mluví velmi pochvalně.

Skalní varhany, průzračná jezera

Jeden z tasmánských výletů, který doporučují, je skalnatý mys The Blade u Cape Pillar. Jde o náročný třicetikilometrový trek s monumentálními skalními varhany nad mořem. Martin doporučuje také hřebenový Tarn Shelf Trek a Mount Field s horskými ledovcovými jezery, skalisky a nádhernými výhledy. „Ať už jsme ale jeli kamkoli, tak nás to nezklamalo. Kempování je na Tasmánii nádherné,“ tvrdí.

Tasmánský národní park Mount Field

Oba rádi surfují. Voda na Tasmánii je ale hodně studená, a tak v poslední době surfuje hlavně Martin, který si kvůli tomu také dokoupil kompletní neoprenové vybavení. Společně kempují a piknikují na plážích a podnikají jednodenní i vícedenní výlety. „Klára je správkyně našeho bucket listu. Já jí říkám, ať už tam nic nepíše, protože už je tam celá Tasmánie a seznam by se pořád jen rozšiřoval,“ směje se Martin.

Život v Austrálii, nejen v době covidu, surfování, cestování a nádhery Tasmánie… Poslechněte si kompletní záznam cestovatelského magazínu Casablanca!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.