Jak má vypadat dobrá prezentace? Sedmnáctiletá Lucie vyhrála mistrovství světa v Power Pointu

19. říjen 2023

Sedmnáctiletá Lucie Dorňáková letos vyhrála světový šampionát v Power Pointu a z loňského mistrovství světa si odvezla čtvrté místo v kategorii Excel. Jaká byla její cesta ze školního kola soutěže Office Arena na šumperské průmyslovce až po Microsoft Office Specialist World Championship, který se uskutečnil v Americe?

„Když jsem na střední škole zjistila, že se koná Office Arena, tak mě nenapadlo nic jiného, než se přihlásit,” vypráví Lucka. Jak taková soutěž probíhá? „Stačilo vyplnit přihlášku a potom test a nejlepší tři postoupili dál,” popisuje Lucka krajské kolo, ve kterém už museli pracovat na konkrétním dlouhodobém projektu. Co podle ní zaujalo porotu? „Věřím, že to byla hlavně ta grafika. Strašně mě baví zkoušet různé kombinace barev a tvarů a dělat to jinak než běžné prezentace ve škole,” dodává.

„Snažila jsem se udělat do projektu i věci navíc, aby byl projekt rozsáhlý,” říká s tím, že věří, že právě tohle ji odlišilo od ostatních soutěžících. „Dělala jsem například hru nebo webovou aplikaci,” popisuje. Finále se koná v Praze a vítěz postupuje na mistrovství světa v Americe. Jak vzpomíná na svůj první světový šampionát? „Byly to velké nervy, protože jsme předtím neletěla letadlem a nejsem zvyklá cestovat takhle daleko bez rodiny,” říká. Mistrovství světa trvá až 3 dny a soutěžící opět dělají test a projekt. Prezentaci ale Lucka přímo prezentovat nemusela.

„Určitě mě to hodně posunulo,” říká Lucka o účasti v soutěži s tím, že vytváření prezentací využije například při maturitní obhajobě. Co by ohledně prezentací doporučila? „Určitě to nepřehánět s textem. Dejte si záležet na grafice, aby to upoutalo. Ideálně aby to bylo dynamické,” říká Lucka a dodává, že i animace dělají svůj dojem. „Prezentace má sloužit k doplnění projevu. Je to taková vizuální věc, aby se posluchač nenudil,” uzavírá studentka Lucie Dorňáková.

Jak vypadá dobrá prezentace podle šampionky Lucie Dorňákové? Pusťte si celý díl Studovny.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.