Jak se efektivně učit? Dejte si časový limit a najděte k informaci více cest, radí mentor Honza Kohut

5. leden 2023

Zkouškové je v plném proudu a mnozí z nás bojují s učením, časem, stresem i prokrastinací. Ve Studovně jsme se v minulém díle s Honzou Kohutem zaměřili na téma soustředění a prokrastinace. V tomto díle jsme více probrali metody efektivního učení a Honza doporučil několik konkrétních technik a způsobů, jak se učit.

„Některé věci se nemůžu učit vizuálně, některé věci se nemůžu učit poslechem. Je lepší využívat různé styly učení, tím pádem si vědomosti lépe propojovat v paměti. Já si fakt nespojuju pouze s nějakými verbálními informacemi, ale i s těmi vizuálními a auditivními. Z čím více stran na informace zaútočím, tím lepší to bude, protože mě k té vzpomínce může dovést více cestiček,“ vysvětluje Honza.

„Nestačí o metodách a technikách efektivního učení jenom vědět. Stejně jako nestačí jenom vědět, jak jezdit na lyžích nebo jak hrát basketbal. Musím si to vyzkoušet,“ říká a zdůrazňuje, že člověk potřebuje najít a trénovat to, co mu nejvíc vyhovuje.

Honza Kohut

Jednou z několika efektivních metod, kterou Honza vysvětluje, je takzvaně retrieval practice nebo testing effect, kterému přezdívá aktivní učení a při kterém dostáváme vědomosti ze své dlouhodobé paměti.

„Třeba si přečtu nějakou kapitolu v knížce, pak si ji zakryju a říkám, co si z toho čtení pamatuju. Dostávám vědomosti z paměti, což je těžké a náročné, ale vede to k tomu, že informace v mé hlavě silně uvíznou,“ popisuje.

„Není to jenom způsob, jak si otestovat, zdali něco umím, nebo neumím. Je to cesta, která vede k silnému zapsání vědomostí do paměti, jejich lepšímu pochopení a lepšímu organizování v naší hlavě,“ vysvětluje a dodává, že další důležitou věcí je například dát si na učení časový limit a nebo přijít na to, co nás při něm vyrušuje.

Poslechněte si Studovnu o efektivních metodách učení.

Spustit audio

Související