Jak zní cínový kopec nebo Red Dead Redemption? Odpoví vám Talk=Trouble a The Haxan Cloak ve spolupráci se Swans

18. listopad 2020

„36 let návratů. Několik set let těžby, pracovní tábor, trasa pochodu smrti, odsun Němců, vyděděnci, smog a zkáza lesů, hraniční přechod, kasina, drogy, prostituce, vylidnění. Destrukce přírody. Destrukce člověka. Destrukce civilizace.“ Tak uvádí do kontextu svou nahrávku Cínovec Honza „Šaman“ Šamánek, který tvoří pod názvem Talk =Trouble. Znát ho můžete i jako moderátora pořadu Špína nebo člena hardcore- punkových kapel Remek, Gattaca a Protijed.

Tentokrát jsou ale jeho hlukovou zbraní jiné výrazové prostředky. Ty stojí na dost minimalistickém nastavení – sampleru, dvou syntezátorech a terénních nahrávkách, tedy autentických zvucích, jak je zachytil v temné krušnohorské přírodě a u starých industriálních staveb.

03780144.jpeg

Způsob, jakým Šaman s těmito inspiracemi hudebně pracuje, je v mnohém fascinující a kombinace elektroniky, noisových ploch a ruchů nás doslova vede krajinou.

K zesílení výsledného efektu je pak ideální poslouchat Cínovec co nejvíc nahlas a nechat ho tak na sebe působit i fyzicky. Pak máte skvělou příležitost prožít jiné, trochu posunuté vnímání reality.

S tím pracuje i Marc Richter, který tvoří jako Black To Comm. Na své aktuální desce Oocyte Oil & Stole Androgens přepracoval svou doprovodnou hudbu ke galerijním instalacím, zbavil ji ale tíže původního kontextu a na albu nabízí křehké, ale i suverénní elektroakustické skladby.

A do nečekaného objetí elektroniky se dostali i Swans – spolu s producentem Bobbym Krlićem, který vystupuje jako The Haxan Cloak, totiž aktuálně přepracovali dvě písně z alba The Seer. Nejen titulní skladba tak získala nové odstíny a způsobuje i jiný typ vibrací.

Jaké skladby si na sebe tentokrát připravili Banán s Viktorem? Na jakých frekvencích vibrují basy Briana Cooka a Ala Cisnerose? A je nějaká šance vidět u nás naživo Johna Carpentera? Poslouchejte Modeláře!

PLAYLIST:

Botch – C. Thomas Howell As A Soul Man
Black To Comm – Oocyte Oil
Talk=Trouble – Úkryt 3
The Haxan Cloak + Swans – Avatar (Red Dead Redemption OST)
Om – At Giza
John Carpenter – Weeping Ghost

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.