Jak zní nadšený a spirituální black metal? Poslechněte si novou desku americké kapely Agriculture

30. srpen 2023

„I love the spiritual sound of ecstatic black metal by the band Agriculture“, je zřejmě nejpoužívanější citace, která se týká právě vydané nahrávky čtveřice z Los Angeles. Mnozí by tak mohli nabýt dojmu, že black metal bude v tomto případě jen jakýmsi módním doplňkem jinak veselé a neškodné hudby, ale samotné skladby vás v tomto ohledu rychle vyvedou z omylu.

Ortodoxní část blackmetalové scény si sice pořád bude myslet svoje, ale Agriculture na aktuální desce přinášejí skladby se silou mořského orkánu a zvláštní atmosférou i aurou. A v tomto ohledu je výše uvedená citace vlastně naprosto přesná a vystihující. S mnohem temnějšími prvky tak možná trochu překvapivě pracuje kapela, která má striktně hard core kořeny. Členové Great Falls působili např. v Undertow, Kiss It Goodbye nebo Playing Enemy a už tam pracovali s mnoha noisovými a industriálními prvky.

Teprve jejich současná inkarnace ale zesiluje účinek na maximum. Nová deska vyjde na Neurot Recordings (labelu, který vede Steve Von Till z Neurosis) a přináší tvrdou, nepříjemnou a zároveň katarzní mozaiku metalu, noise rocku a hard coru, kterou mají na svědomí chlápci na prahu padesátky bilancující své životní prohry. A to pomocí prostředku, který pro ně vždy znamenal vše – hudby.

Živo je i v táboře Mutoid Man. Kapela sdružená kolem činorodého Stephena Brodskyho (Cave In) letos po šesti letech navázala na radostný punk metal předcházející desky. Na albu znovu slyšíme pronikavé bicí Bena Kollera (jinak samozřejmě člena Converge) a nově taky Jeffa Matze z High on Fire.

Album Mutants potvrzuje také to, že trojice velice zručně našlapuje po hraně humoru v tvrdé hudbě – a za úspěchem tohoto balancování na nataženém laně stojí určitě i mimořádná technická zručnost všech muzikantů. Zručnost, kterou ale nijak nedávají na odiv. Mutoid Man vystoupí v brněnském Kabinetu múz už v pátek 1. září.

Je hudba Angel Dust naivní skákačkou, anebo je v ní mnohem víc? Jaká je spojnice této kapely s Turnstile? A co mají společného slovenská Adacta a Kurt Ballou z Converge? Modeláři si přehodili role, kořeny hardcore-metalového rodokmenu to ale neoslabilo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.