Jaké jsou Vánoce na cestách? Ve stanu na Ukrajině, s Brazilci u bazénu, s rodinou v Íránu

25. prosinec 2022

Vánoční speciál Casablanky, cestovatelského a outdoorového magazínu, shromáždil zážitky tří hostů, kteří strávili mnohé Vánoce na cestách v zahraničí. V různých kulturách i v zemích, které tyto svátky vůbec neslaví.

Klára Kutačová zažila dvoje svátky v íránském Yazdu, který Vánoce neslaví, ale zato připomíná šíitský svátek Ašúra oslavující imáma Husejna. A zažila i Vánoce připravené dojemným místním přímo pro ni a další cestovatele. Íránci prý byli mimo jiné trochu zklamaní, že si nechce na Vánoce číst z (německé) Bible.

Společně s dalšími cestovateli se ale shoduje v tom, že ji oslovila schopnost lidí přijmout na svátky domů někoho cizího, koho znají jen pár hodin. Cítí dokonce určitý závazek něco podobného „splatit“, kdyby se vyskytla podobná příležitost v Česku.

Martin Půlpán alias Lost Czech Man, jak je známý ze sociálních sítí, strávil vícery Vánoce v rodinách svých kamarádů nebo kamarádek.

Například v bohaté brazilské rodině se služebnými a bazénem, v ázerbajdžánské domácnosti během Novruzu s množstvím alkoholu nebo ve Vietnamu s místními gurmánskými specialitami. Barvitě vypráví své zážitky s gastronomií i lokálními zvyklostmi.

Helena Křenková ráda cestuje na evropský sever, takže zná Vánoce například na severu Švédska, kde má den jen několik málo světlých hodin.

Cestovala ale také do Jordánska nebo Maroka, kde se jí svátky spojily spíš se zážitky z krajiny a s lidmi, kteří ji zrovna obklopovali. Na Vánoce roku 2013 vyrazila do Podkarpatské Rusi a následně v Kyjevě zažila zrovna probíhající protesty na Majdanu smíchané se zimní atmosférou.

Jak cestovatelé prožívají Vánoce daleko od domova? A jaké zážitky mají z rodin, které křesťanské svátky neslaví? Poslechněte si kompletní záznam vánočního speciálu Casablanky, cestovatelského magazínu Radia Wave.

Svátek svaté Lucie (Sankta Lucia)
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.