Nejlepší cestovatelské příběhy roku? Best of Casablanca 2022

1. leden 2023

Uplynulý rok byl v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave plný skvělých hostů a příběhů. Vybíráme desítku z nich jako ohlédnutí. Mezi nimi prvovýstup v Himálajích, nezávislé cestování autostopem, na koloběžce, v rodinném obytňáku, desetitisíce kilometrů pěšky v horách a další zážitky.

Milovnice ultramaratonských běhů Lenka Vacvalová přeběhla za 18 dní celý Colorado Trail v USA, pokračovala přes zlatokopecká města duchů a trasu zakončila v Never Summer Mountains.Její cesta měla sportovní, osobní i charitativní rozměr.

Z cest rodiny Rychtaříkových

Spisovatel a filmař Martin Ryšavý věnoval značnou část svého dosavadního profesního života Rusku, především tomu sibiřskému. Teď pozoruje, jak mezi Ruskem, které rozpoutalo válku na Ukrajině, a zbytkem světa patrně vzniká nová železná opona. Jaké jsou jeho zážitky a příběhy?

NARUBY.life, šestičlenná rodina Rychtaříkových, poslední tři roky tráví nomádsky na cestách. Pracují na ekofarmách, cestují a také poznávají, jak se podobný typ cestování v Evropě proměňuje. O tom, jaký jim to dává smysl, mluvili v březnové Casablance.

Z argentinského cestovatelského dobrodružství

Slovenští cestovatelé Jozef Kmeť, Pavol Sivý (aka Joži a Pali na cestách) a Lujza Marečková vyprávěli v cestovatelském magazínu Casablanca o tom, jak byli čtvrt roku v Argentině a putovali na koních.

2042 km na koloběžce z Belfastu do Dublinu, tedy kolem většiny zeleného ostrova, a to během 40 dní. Programátorka, cestovatelka a milovnice koloběžek Veronika Jiříčková se vrátila ze své expedice kolem Irska a velmi zábavně o ní vyprávěla.

Z cesty Veroniky Jiříčkové kolem Irska

Do studia za námi dorazila i držitelka titulu National Geographic Adventurer of the Year 2019 Heather Anderson. Je to mimo jiné první žena, která přešla všechny tři nejslavnější americké dálkové traily Triple Crown v jediném roce. Každý z nich v dosavadním životě navíc zvládla třikrát. Na Pacific Crest Trailu nebo Arizonském trailu se stala nejrychlejším člověkem vůbec, na dalších tento titul drží mezi ženami. Má za sebou tolik nachozených kilometrů, že by dohromady dvakrát obkroužila planetu.

Environmentální stránka cestování je čím dál důležitější. Kulturní a politický geograf, cestovatel, cyklista a propagátor udržitelných metod Jan Haruda uvažoval v Casablance o zodpovědnosti vůči planetě při cestování.

Z cest Michaely Hrdé

Krásnější hory než Dolomity jsem nepotkala, říká milovnice hor, cestování a dálkových tras Michaela Hrdá. Absolvovala dvě varianty trasy Alta Via a chystá se postupně zvládnout všech dvanáct.

Tonda Voldřich dokončil po osmi měsících svou životní cestu, jak sám říká. Vedla z Česka do Indonésie, a to převážně autostopem. Končila v javánském Bandungu, kde mladý cestovatel kdysi studoval. Kromě autenticky nízkonákladových zážitků s únavou i nádherou dlouhé cesty nabídl ve vysílání i osobní reflexi jejího smyslu.

Stopem na motorce (Indie)

Česká horolezecká čtveřice ve složení Zdeněk Hák, Radoslav Groh, Jaroslav Bánský a Petr Kejklíček vystoupila letos 29. října na vrchol dosud nikdy nezdolané nepálské šestitisícovky Chumbu v centrálním Himálaji. Tři účastníci expedice, Radoslav Groh, Petr Kejklíček a Juraj Koreň, vyprávěli v Casablance o nádherném výstupu.

Těšíme na rok 2023, ve kterém Casablanca oslaví 17. narozeniny! Večírek určený všem posluchačům, příznivcům i hostům, se chystá na pátek 10. února! Detaily sledujte na Facebooku.

Absolutní romantika. Parta krkonošských přátel jako první na světě vylezla na Chumbu v Himálajích
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související