Stopem z Česka do Indonésie. Splněný sen i těžká výzva cestovatele Tondy Voldřicha

28. listopad 2022

Antonín Voldřich dokončil po osmi měsících svou životní cestu, jak sám říká. Vedla z Česka do Indonésie, a to převážně autostopem. Končila v javánském Bandungu, kde mladý cestovatel kdysi studoval.

Tonda stopoval v první fázi z Česka do Pákistánu. Tam cestu po nemoci a unavujících obtížích přerušil a „vzal si od ní dovolenou“. Navázal na ni pak ale v Indii, jen pár metrů od místa, kde ji na vyhlášené hranici Attari-Wagah zastavil. Vydal se zdolat její druhou část, která nakonec trvala 4,5 měsíce.

Mapa cesty Tondy Voldřicha

Život na cestě je plný těžkostí i vrcholů

Tonda pobýval nejdřív v Kašmíru, ale následující autostop napříč Indií byl pro něj těžký, vyčerpávající. Spal polovinu nocí pod střechou a polovinu nahodile venku. „Váránasí na druhé straně Indie mě pohltilo svojí magickou atmosférou. 5000 let staré město je jiné než jakékoli další místo na planetě. Skutečně jsem tam cítil něco ve vzduchu, zvláštní atmosféru. Přemýšlel jsem pak o tom, jak přistupujeme ke smrti a jestli je něco po ní.“

Velká cesta je podle něj sen, svoboda i těžká výzva. „Život na dlouhé cestě není jen o tom, že si ho užíváme, ale prožíváme ho naplno i s bolestmi, negativy a těžkostmi. Nepohodlí až utrpení tvoří značnou část celého času.“ Sociální sítě můžou podle něj výběrem z krás vytvářet o cestování příliš idylický, falešný dojem.

Na východ a pak na jih. Až na Jávu

Po Indii byl Tonda nucen přeletět přes Myanmar, kde vládne vojenská junta a násilně potlačuje protirežimní protesty, a setkal se v Thajsku se svojí přítelkyní. Společně cestovali dalších 50 dní po Thajsku a Kambodži a stopovali do Malajsie a Singapuru, kde pak Tonda přespával několik dní s místním parkouristou a bezdomovcem v prázdném parkovacím domě, než se vydal do Indonésie. Tam před několika lety studoval a naučil se indonésky.

Za cestou se v pořadu Casablanca ohlíží jako za zásadní zkušeností, která ho proměnila a byla i katalyzátorem životních změn.

Jak se v přelidněné Indii spí na blind venku? Jak vyvažovat strasti, nároky a krásy dlouhé cesty, která se nepodobá dovolené? Poslechněte si kompletní záznam castovatelského a outdootového magazínu Radia Wave!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka