Na Patagonii je nejkrásnější pohled ze hřbetu koně. Slovenští cestovatelé milují nekonvenční výzvy

16. květen 2022

Drsná romantika. Mladí slovenští cestovatelé Jozef Kmeť, Pavol Sivý a Lujza Marečková vypráví v cestovatelském magazínu Casablanca o tom, jak byli čtvrt roku v Argentině a putovali na koních.

Dvojice Jozef Kmeť a Pavol Sivý, kterou najdete na Facebooku jako Jožiho a Paliho na cestách, má ráda nekonvenční cestovatelské projekty. Splouvali Dunaj, i když jeden z nich neumí plavat. Cestovali po Vietnamu na motorkách, i když neměli řidičák. „Proč dělat něco, co už umíme, když se můžeme věnovat tomu, co ještě neumíme?“, mohlo by znít jejich motto. A tak se tentokrát vydali do Patagonie se záměrem přejet ji na koních.

Z argentinského cestovatelského dobrodružství

Nepředvídatelné koňské okolnosti

Protože s koňmi měli Jozef a Pavel minimum zkušeností, stejně jako s natáčením, kterým chtěli svoji výpravu zdokumentovat, přibrali Lujzu Marečkovou. V průběhu výpravy se trojice musela přizpůsobit řadě nepředvídaných okolností. Nejdřív nebylo možné koně sehnat, a tak se namísto nákupu museli spokojit s jejich zapůjčením, které znamenalo, že bylo třeba vrátit se do výchozího bodu. Zaznamenali pouze jeden pád z koně, ale v noci jim zvířata několikrát utekla. Nakonec ale jejich cestu nejvíc komplikovala koňská zranění.

Romantika jako z románů o Divokém západu

„Zažili jsme fyzické vyčerpání, zranění i nepříjemná dohadování s místními, ale byla to romantika, jakou známe z dobrodružných románů,“ říká v rozhovoru Jozef. Pavol zase přibližuje, proč ho kůň shodil a co pro něj bylo na celém dobrodružství nejtěžší. Lujza, kterou oba spolucestovatelé vyzdvihují jako skromnou drsňačku, přibližuje, jak měli rozdělené úlohy a o čem si vyprávěli večer u ohně, když se koně pásli opodál…

Poslechněte si kompletní záznam rozhovoru z cestovatelské Casablanky. Další informace k vysílání najdete na facebookové stránce pořadu.

Casablanca slaví 10. června narozeniny v pražském Café V Lese. Během večera vystoupí řada hostů známých z vysílání. Vstup je zdarma. Víc informací najdete tady.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.