Nejdůležitější je být každý den venku! Cestovatelka Heather Anderson má v nohách 72 500 kilometrů

2. říjen 2022

Držitelka titulu National Geographic Adventurer of the Year 2019 Heather Anderson má za sebou tolik nachozených kilometrů, že by dohromady dvakrát obkroužila planetu.

Nenápadná Američanka Heather „Anish“ Anderson patří mezi nejvytrvalejší ženy planety. Je to mimo jiné první žena, která přešla všechny tři nejslavnější americké dálkové traily Triple Crown v jediném roce. Každý z nich v dosavadním životě navíc zvládla třikrát.

Na Pacific Crest Trailu nebo Arizonském trailu se stala nejrychlejším člověkem vůbec, na dalších tento titul drží mezi ženami. Napsala několik knih o trekování včetně svých zážitků anebo rádce Adventure Ready – Hikers Guide to planning, training and resiliency. Cestovatelský a outdoorový magazín Radia Wave Casablanca navštívila během přednáškového turné v Česku poté, co prochodila Skotsko.

Začátky s nadváhou

Když Heather s chozením v přírodě začínala, vážila přes 90 kilo. Na svůj první, vysněný Apalačský trail vyrazila den poté, co ukončila školu. Dnes na trailech chodí mezi 40 a 90 kilometry denně a nachozeno měla už na konci léta přes 45 000 mil (72 400 kilometrů), což vychází bezmála dvakrát kolem dokola planety. V průběhu svých cest čelila medvědům, chřestýšům, dehydrataci a dalším obtížím. Chodí ráda i po městech. Jak sama tvrdí, hodně věcí, pojetí i tras je individuálních, přístup se liší. „Ale důležité je hlavně být každý den venku,“ říká. A to přesto, že pořád překonává strach.

To, co v životě nejvíc chci

Když se Heather před časem usadila, provdala a našla si obvyklou práci, čelila dlouhodobé nespokojenosti. Až rozvod a to, že znovu vyrazila na většinu roku do přírody, jí vrátilo rovnováhu. Mají na dlouhých trailech ženy nějakou zásadní výhodu nad muži? „Jednu asi ano, a to, že pomaleji ztrácejí váhu, což muže někdy ohrožuje na zdraví,“ odpovídá mimo jiné v cestovatelském a outdoorovém magazínu Casablanca.

Mají dlouhé trasy nějaký spirituální význam? Jaký smysl Heather dávají rychlostní rekordy? A myslí si o ní její nejbližší, že je divná? Poslechněte si zážitky Heather Anderson v kompletním cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave Casablanca. Tlumočil Tomáš Pártl.

autor: Pavel Sladký

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.