Když chceš něco objevit, musíš taky něco opustit. Šestičlenná rodina cestuje už 3 roky v obytňáku

27. březen 2022

NARUBY.life. Tak si říká šestičlenná rodina Rychtaříkových, která zrekonstruovala obytné auto, pronajala dům a poslední tři roky tráví nomádsky na cestách. Pracují na ekofarmách, cestují a také poznávají, jak se podobný typ cestování v Evropě proměňuje.

„Žili jsme dřív docela standardní život, hypotéky, leasingy, placené školy, prostě shon s cílem zajistit děti. Zjistili jsme ale, že na ně nakonec skoro nemáme čas. Přestalo nám to všechno dávat smysl,“ říká Tereza Rychtaříková.

Chtěli tedy vyrazit na léto dobrovolničit na ekofarmy, aby si udělali malý restart. Z původně plánovaných prázdnin ale začala myšlenka růst a stal se z ní plán na roční cestu. Rychtaříkovi zrekonstruovali auto, pronajali dům a vyrazili do Španělska a Portugalska, které dodnes patří mezi jejich nejoblíbenější destinace. Uvažují teď ale také o evropském severu.

Bylo to bláznivé, ale stálo to za to

Synovi Kryštofovi bylo v době, kdy rodina vyrážela na cestu, deset let. Jak Kryštof říká v cestovatelském magazínu Casablanca, měl tehdy menší vazby a méně kamarádů než dnes, takže to pro něj bylo snazší.

Z cest rodiny Rychtaříkových

„Řekl jsem si, že když chci něco objevit, musím taky něco opustit. Ze začátků to bylo emoční, plné pocitů, když jsem opouštěl domov. Bylo to bláznivé, ale stálo to za to. Mám z toho hodně zkušeností.“ Dál vypráví o tom, jaké ekofarmy pro něj byly nejzajímavější a jaké nejpříjemnější. Není to totéž.

Wwoof. Wwoof

V rozhovoru pro Casablancu Rychtaříkovi prozrazují, jak se věnují tzv. wwoofingu, tedy práci na ekofarmách. O dobrovolnictví podobného typu můžete víc zjistit například tady.

Po covidové krizi rodina mimo jiné poznává, jak se podobný karavanový typ cestování v Evropě proměňuje. Přibylo lidí s podobným stylem života, a tím pádem taky zákazů, protože množství návštěvníků odstavujících vozy na parkovištích u oblíbených pláží a dalších míst přináší zátěž místním lidem.

Je při cestování obytňákem horší vedro, nebo zima? S jakými farmami má rodina Rychtaříkových zkušenost? A jak se mění prožívání času při životě na cestě? Poslechněte si víc v kompletním záznamu pořadu Casablanca a podívejte se taky na web a sociální sítě NARUBY.life.

Z cest rodiny Rychtaříkových
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.