Nenechte se semlít. Akční rodiče vypráví o cestování s malými dětmi

4. červenec 2021

Jak na cestování s dětmi? Svoje zkušenosti sdílí blogeři a cestovatelé Martina a Michal Bulánkovi.

Martina a Michal Bulánkovi si založili blog Akční rodiče ještě před svatební cestou na Filipíny a narozením první ze dvou dcer. Těm je teď tři a pět let. Rodiče je berou na sněžnice, na vodu, kola, roadtripy, cestují pěšky, letecky za exotikou. Vyhýbají se zatím spíš běžkování a skialpování, protože se v tom rodiče sami necítí tak jistí.

Limity děti poznávají skrze nás

„Když jsme děti čekali, měli jsme naivní představy,“ přiznává Michal Bulánek s tím, že museli ve svých aktivitách přijmout určitá omezení. „Ale pamatovali jsme si krásné zážitky se svými rodiči a chtěli jsme je vlastním dcerám taky dopřát.“ Martina Bulánková dodává, že přístup k cestování s dětmi se hodně změnil a že je důležité nenechat se případně semlít tlakem okolí. „Limity a možnosti dětem ukazujete hlavně vy.“

Do Asie i za humna bezpečně

Bulánkovi za sebou mají zimní přechod Krkonoš s malým miminkem nebo tříměsíční cestu do jihovýchodní Asie. Na jaře 2021 například během karantény vycestovali do Chorvatska, a jak sami říkají, zbavili se v mimosezonní době předsudků, které kvůli oblíbené české plážové destinaci měli. S dětmi jim všichni pomáhají. „V Asii to byl skoro až extrém. Otevřeli kvůli nám například i uzavřenou restauraci,“ usmívají se.

Jak plánovat cesty s dětmi? Jak improvizovat na cestách? Jak Bulánkovi řeší „únavu dospělého materiálu“ na cestách? Proč se vyhýbat populárním a hodně navštěvovaným místům? Poslechněte si kompletní záznam cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave s Akčními rodiči!

 

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.