Strmá krasavice Chumbu a majstrštyk roku. Češi zvládli prvovýstup na himálajskou šestitisícovku

18. prosinec 2022

Tři účastníci expedice na himálajskou horu Chumbu, Radoslav Groh, Petr Kejklíček a Juraj Koreň, vypráví o nádherném výstupu na vrchol, na kterém dosud nikdy nikdo nestál.

Česká horolezecká čtveřice ve složení Zdeněk Hák, Radoslav Groh, Jaroslav Bánský a Petr Kejklíček vystoupila letos 29. října na vrchol dosud nikdy nezdolané nepálské šestitisícovky Chumbu v centrálním Himálaji. Objevitelská výstupová trasa nese název The Last Flight of a Falcon jako vzpomínka na horského vůdce Andrzeje Sokolowského, který letos tragicky zahynul v Tatrách.

Krkonošský mančaft na punk

Výprava se nesla ve velmi kamarádském duchu a probíhala trochu na punk, jak horolezci popisují pro cestovatelský a outdoorový magazín Radia Wave. Expedici nicméně přálo počasí a akce proběhla se čtyřmi bivaky ve stěně, z nichž jeden byl 80 metrů pod vrcholem.

Krkonošský tým zvládl výstup i sestup traverzem na jinou stranu hory. Neúčastnil se ale už Juraj, který původně plánoval z vrcholu hory sletět na paraglidu. Onemocněl horečkou dengue a musel být ze základního tábora evakuován vrtulníkem ještě před začátkem výstupu. Kruté bolesti se mísily s lítostí ze zmařené akce, na kterou se lezci rok a půl připravovali.

Radoslav Groh, Petr Kejklíček a Juraj Koreň

Prošití jak blázni

Na vrcholu bylo krásné počasí a rozhled. Také si na místě už vybírali možné budoucí trasy. „Máme tam odtud nakoukanou řadu nikdy neprostoupených cest a směrů do budoucna, které nebudeme prozrazovat, aby nám je někdo nevyfoukl,“ říká Radek. Petr dál v Casablance vypráví, že nejtěžší na výstupu pro něj bylo, že mu došly cigarety, a tak při sestupu přišly vhod i vajgly zahozené na cestách trekaři. „Ale náročný byl výlez hlubokým sněhem na hřeben a průstupy zcela svislými žlábky sněhu,“ dodává o něco vážněji.

6 853 m. n. m. a pak z Labské na Bradlerky

„Při sestupu jsem byl prošitej jak blázen,“ popisuje Petr barvitě svoji únavu s tím, že se od skupiny oddělil a musel nocovat ještě jednu noc venku, protože ve vesničce kamarády nenašel. „Ležel jsem tam jako píchlý kolo v příkopě,“ líčí noc mezi jačím trusem na kraji cesty. „Nic co bychom nezvládli, ale bylo to jako z Labské na Bradlerky. Tady se to vleklo,“ pomáhá si lezec domácím, krkonošským přirovnáním…

Poslechněte si zábavné vyprávění o strastech a krásách parádního prvovýstupu na Chumbu v kompletním záznamu pořadu a sledujte Casablanku i na Facebooku!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.