Jaký je život bez -ová? „Lidi na to reagují, jako bych jim držela pistoli u hlavy.“

14. červen 2021

Poslaneckou sněmovnou prošel návrh zákona, díky kterému by si ženy jednoduchou cestou mohly vybrat příjmení bez koncovky -ová. Podle bývalého ředitele Ústavu pro jazyk český Karla Olivy je nepřechylování ženských jmen „pošlapáním češtiny“. Lingvistka Jana Valdrová zase tvrdí, že používat jména tak, jak mají být, znamená projevit skutečnou úctu ženě. Jak celou situaci vnímají ženy, které už koncovku -ová opustily?

„K mému překvapení kdokoli, kdo mě nezná osobně, na to reaguje, jako bych mu držela pistoli u hlavy,“ říká o svém jméně Helena Urban. „Je pro mě obrovské překvapení tohle zažít, vidět, jak mají lidi předsudky kvůli takové drobnosti, která s nimi vůbec nesouvisí.“

Šárka Homfray

Na Ukrajině narozená Marie Iljašenko si jako dítě změnila jméno na Iljašenková. „Bylo mi asi deset, samozřejmě jsem chtěla spíš být jako všichni, jak se říká – děti jsou největší konzervativci a tady to opravdu zafungovalo.“ Jak ale Marie vyrůstala, jméno s -ová jí začalo vadit a změnila si ho zpátky.

„Poslouchala jsem nové paměti Boba Dylana. Popisuje, jak si zvolil svoje umělecké jméno. Bobby s Dylanem neznělo moc dobře, ale když řekl Bob, najednou to znělo skvěle. A já jsem si uvědomila: sakra, jméno je tak osobní věc. Pro někoho je důležité, aby dobře znělo, nebo má nějaké asociace,“ říká Marie, která možné uvolnění pravidel pro nepřechýlená ženská příjmení vítá.

Emily Bednářová

Proč ne? Poslechněte si anketu o tom, jak se žije ženám s nepřechýleným jménem, a dozvíte se také, do jakých problémů se dostaly například u doktora.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka