Jan Lukačevič z Akademie věd: Hustý. Co mám teď v hlavě, bude v roce 2021 na Marsu

3. květen 2017

„Je to relativně nedávno, pět, šest let. Vždycky jsem hrozně rád poslouchal Davida Bowieho. Také jsem rád říkával ‚It’s not rocket science‘ a uvažoval, jak to říkat co nejčastěji,“ vypráví o své cestě k vesmírné vědě šestadvacetiletý Jan Lukačevič, nositel prestižní ceny British Interplanetary Society Award for Best Technical Pape a člen týmu Akademie věd, který vyvíjí technologii pro zkoumání existence elektrických výbojů v prachových bouřích na povrchu Marsu.

„Všichni říkali, že to je hrozně složitý. Zajímalo mě, jestli to tak fakt je. A je,“ vtipkuje o svém vstupu na pole vesmírného výzkumu. Během tří let pak působil jako delegát prestižního fóra Space Generation Fusion nebo jako zástupce dvanáctičlenné expertní skupiny Science & Exploration, která v Colorado Springs pod vedením ředitelů a lídrů z kosmických agentur, jako je NASA, hledala řešení a odpovědi na otázky současného a budoucího výzkumu vesmíru.

„Měl jsem ohromný štěstí v tom, že jsem se mohl hned naplno začít věnovat tomu, co mě fakt bavilo, a znalosti, které jsem čerstvě nabyl, aplikovat.“ Ke svým úspěchům přistupuje skromně a s obrovským zápalem. Jeho přiznání „když přijdu do práce, prvních deset minut se jenom tetelím štěstím“ potvrzuje, že coolness práce v laboratoři nepociťují jen smyšlené nerdí charaktery seriálu The Big Bang Theory, ale i část mladé generace z Akademie věd ČR.

Selfie Mars Curiosity Roveru

„Mám dva životní cíle. Jedním je pomáhat lidem tím, že vesmírné technologie, které vyvíjíme, budou moct používat i na Zemi. Druhá věc je, že výzkum ve vesmíru je nesmírně důležitý pro zachování druhu jako takového. Aby se lidstvo někam posouvalo. Víme, že Slunce jednou dohoří a že si tu planetu jednou zlikvidujeme,“ předvídá Jan.

Jak výhledově vidí případné stěhování lidského druhu na Mars? „Už teď je naplánované, že v roce 2028 bude na Marsu nějaká stanice, která bude prozkoumávat orbity výrazně víc. V roce 2035 by tam chtěli mít i lidskou posádku a podle mě to graduálně bude pokračovat. Řekl bych, že do dvaceti let se tam začneme motat.“

Poslechněte si celý rozhovor!

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka