Jana Rollo: Kruhy, Mirka Horká & Gravelli, Long Distance Love

3. září 2013

Tentokrát o třech zajímavých kombinacích: Kolekci, která konfrontuje len s betonem, chystá na Prague Fashion Weekend Mirka Horká. Plast s pokovenou fólií vrství ve špercích ze série Kruhy Jana Rollová, k vidění jsou v galerii We exhibit. Dvě talentované návrhářky z UMPRUM se spojily v projektu Long Distance Love, který iniciovalo stýskání a odloučení.

Jana Rollo: Kruhy
Instalace Kruhy v prodejní galerii We exhibit vás zavede pod hladinu moře. Pod nohama křupe barevný písek, kterým je vysypaný i výklenek se šperky Jany Rollové. Barevné odlesky plastu pokrytého pokovenou fólií skvěle rozehrává nasvětlení od Jakuba Jansy. Kolekce Kruhy vznikla jako volná tvorba, kompenzace a odpočinek vedle dlouhodobé komerční práce v pařížském Atelier Du Sartel. Mimochodem, v tomto studiu, které mapuje trendy a navrhuje doplňky pro jména jako Maison Martin Maggiela, Ferragamo, Bulgari nebo Ferrari, strávila v minulosti pracovní stáž návrhářka Mirka Talavašková (její nová kolekce bude mít premiéru na Prague Fashion Weekendu 21. 9. od 15:00 společně s Ether) a momentálně do něj míří za novými zkušenostmi Marie Petráková. Výstava šperků Jany Rollové potrvá ve We exhibit do 15. 10. a je provázaná s projektem MODE.CZ, který se po pařížské premiéře představí v Českém centru v Praze v pátek 6. 9. Modely českých designérů ve fotografiích francouzských Collectif 5.6 tam budou k vidění do 25. 9.

Mirka Horká & Gravelli: He Froze
Symbolika člověka a města, konfrontace různých druhů betonu s textilem, jednoduché betonové doplňky a detaily. Setkání módy a architektury na poli materiálů realizuje ve své nejnovější kolekci He Froze Mirka Horká. Návrhářka elegantní pánské módy s dramatickým nábojem se tentokrát rozhodla spolupracovat se studiem Gravelli, které se věnuje designu z betonu. Výsledek bude mít premiéru na přehlídce v rámci Prague Fashion Weekendu (22. 9. od 19:00). Více se dozvíte v rozhovoru, který s Mirkou natočila Ema Janáčková.

02957924.jpeg

Mirka Horká je absolventka zlínské UTB a poprvé na sebe výrazněji upozornila vítězstvím v soutěži Top Styl Designer (kolekce Profilo, 2011). V roce 2012 se přesunula do Prahy a uvedla dvě nové kolekce – Negativ a Duše na oko. Prezentovala je na všech 3 českých podzimních fashion weecích. Letošní sezonu zahájila spoluprací s hudebníkem a designérem Štěpánem Růžičkou. Kolekce Žít tebou se dostala do finále prestižní české talentové soutěže Shooting Fashion Stars. Premiéru nejnovější řady He Froze na Prague Fashion Weekendu podpoří speciální performancí tanečník Yemi A.D.

Long Distance Love
Odloučení a stýskání inspirovalo projekt Long Distance Love, který spojuje obuv Marie Petrákové a oděvy Petry Pluháčkové. Premiérové uvedení je plánované na říjnový Designblok. Obě návrhářky vychází ze zahraničních stáží, na kterých vznikly základy společné kolekce. Petra Pluháčková si vyzkoušela studium módního designu v Jeruzalémě, zatímco Marie Petráková získávala zkušenosti na Islandu. Oděvy, obuv a šperky vznikají ve vzájemném souladu a vychází z konkrétních přátelských vztahů. Více si poslechněte v rozhovoru, který natočila Ema Janáčková.

02957932.jpeg

Playlist:
Zola Jesus – Fall Back (Sacred Bones)
96wrld – Bruce Willis (Error Broadcast)
Los Campesinos – What Death Leaves Behind (Wichita)
Karen O – The Moon Song (Warner Bros.)
Helado Negro – Detroit (Asthmatic Kitty)
Keep Shelly in Athens – Flyway (Cascine)
Fielded – Eve of a New Moon (Captcha Records)
Naphta – Seduction (uns.)
VUM – Laura Palmer (Secret Lodge)
D Tiberio – Lie (Timetable)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.