Japonská komiksová Ektoplasma: Příliš pomalá mimozemská invaze a obludy pojídající sirotky

25. duben 2018

Tento týden vám Ektoplasma přináší několik tipů na mangy, které si přečíst pod právě rozkvétajícími sakurami. Japonský komiksový průmysl je nezastavitelný a pořád chrlí nové pozoruhodné tituly. Dozvíme se něco o každodenních trampotách středoškolaček, kterým se nad hlavami vznáší obří kosmické lodě, o sirotcích, kteří mají co dělat, aby utekli z talíře lidožravým démonům, a o melancholickém světě, kde nesmrtelná monstra dávají dobrou noc.

Scenárista a kreslíř Inio Asano má mezinárodní renomé především jako autor ponurých emotivních příběhů ze současnosti. Ve svém novém seriálu s chytlavým názvem Dead Dead Demon’s Dededede Destruction (zkráceně DDDD) se ale pustil do trefné satiry na japonskou společnost. Nad Tokiem se už tři roky vznáší obří mimozemská kosmická loď, která se ale nemá k útoku ani k jiné aktivitě. Zároveň ale odolává všem pokusům stále frustrovanější japonské vlády proti tajemným ufonům něco podniknout. Zatímco společnost ve stínu kosmické lodi ukazuje svou groteskní tvář, obyčejní lidé dál žijí své všední životy. Hrdinkami Asanovy mangy jsou kamarádky ze střední školy, které se připravují na maturitu, ale většinou se jen poflakují a všechno komentují s typicky pubertální přehlíživostí. DDDD je tím pádem něco jako nepravděpodobná kombinace Dne nezávislosti a komiksu Daniela Clowese Ghost World.

Blame!: Netflix uvedl animovanou adaptaci mangy o zdivočelém megaměstu z budoucnosti

Ze seriálu Blame!

Nekonečné tmavé koridory plné drátů, rozlehlá prostranství lemovaná obřími stěnami, složité komplexy pater propojených spletí schodišť a průlezů. To je v kostce hlavní obsah deseti knih cyberpunkového japonského komiksu Blame! od Cutomu Niheie. Ty vycházely v letech 1998–2003.

V nejslavnějším japonském komiksovém časopisu Šónen Jump zase už několik let můžeme sledovat osudy nešťastných sirotků ze Země nezemě zaslíbené. The Promised Neverland je hodně nezvyklá variace na příběhy o komplikovaných útěcích z vězení. Vypráví totiž o sirotčinci, jehož obyvatelé se dozvědí, že se Země zmocnily démonické bytosti pojídající lidi. Nejlépe jim chutnají mimořádně inteligentní jedinci, které získávají právě ze sirotčinců, v nichž jsou děti speciálně trénované, aby se staly vytříbenými delikatesami. Takové peklo na (cizím) talíři nikdo z hrdinů zažít nechce, takže se rozhodnou vymyslet plán útěku. Problém je ale také v tom, že děti vůbec netuší, jak vypadá svět za branami jejich vězení. Série je sice možná trochu příliš upovídaná, ale napínavé scény a překvapivé zvraty dávkuje s neobyčejným citem pro gradaci.

K rozjímání pod sakurami se ale možná nejvíc hodí komiks The Girl from the Other Side od autora píšícího a kreslícího pod jménem Nagabe. Jeho hrdinou je dívka, která žije stranou od lidí ve společnosti monstra, kterému říká pane učiteli. K různým tajemstvím fantaskního světa komiksu pronikáme velmi pozvolna. Tvůrce se totiž soustředí spíš na melancholickou, surreálnou atmosféru a zkoumání emocí postav než na akční děj. Velkou zásluhu na snové náladě seriálu má jeho osobitá, evropským stylem ovlivněná kresba.

Více o středoškolském studiu v éře mimozemské invaze, pěstování sirotků na maso a soužití s melancholickými monstry si poslechněte v posledním díle Ektoplasmy.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka