Je nepříjemné sex odmítat i být odmítnut. Jak sladit odlišné sexuální potřeby v páru?

9. květen 2023

„V partnerství se sexuální potřeby mění, na problémy v sexu narazí více než polovina lidí,“ říká v Balancu psychoterapeutka a psycholožka Iva Rolederová. Nesoulad v intimním životě může vést ke konfliktům a být i důvodem k opuštění vztahu. Je to ale téma, kterému samozřejmě pomáhá komunikace. Je důležité znát nejprve svou sexualitu a potřeby, abychom je druhým mohli předat. A poté naslouchat protějšku, navzájem se učit a posilovat vztah. Jak se mění partnerská sexualita?

„Sexuální potřeby ovlivňuje mnoho faktorů. Třeba odpočinek, hormony, stav a fáze našeho vztahu. Mnoho lidí vypráví, jak si na začátku vztahu užívali bohatý sexuální život. Mrzí je, že tomu po čase už tak není. Je to běžné, sexualita a dynamika vztahů se proměňují. Důležité je nevytvářet nátlak –⁠ na sebe ani partnera nebo partnerku. Přidává to další stres do už často nepříjemné situace.

Sexuální touha neznamená jen mít chuť na sex. Někteří lidé jej méně často iniciují. Vypadá to pak, že na něj nemají chuť nebo nejsou naladění. Ale touha někdy může přijít, až když partner nebo partnerka projeví sexuální zájem.

Podpořte Balanc v anketě Podcast roku! Hlasujte pro něj do 5. června na webu podcastroku.cz.

„Ve vztahu i v sexu chceme zabránit tomu, aby byl někdo poškozený. Pro sexuální život není důležitý jen samotný pohlavní styk. Pro mnoho lidí se touha po partnerovi buduje postupně a paradoxně i během aktivit, které s milostným životem na první pohled nesouvisí. Někdy je dobré druhému odlehčit třeba od domácích povinností, hlídání dětí, úklidu a podobně. Může to brát jako laskavé gesto, ale také si odpočinout a na sex se naladit. Prospěšné může být poznat, kdy nás partneři a partnerky přitahují. Je to, když je vidíme v sebevědomí a zářit? V práci, při štípání dřeva, když flirtují s někým jiným v baru?

Iva Šícha Rolederová

„Nevěru někdy lidé vysvětlují tím, že se v ní cítili naživu. Každý máme sexuální brzdu a plyn. Situace, kontext, techniky, které zvyšují nebo snižují naši chuť na sex a náš prožitek. Někdy jsme ale v konfliktu se stereotypy. Například, že muž má chuť stále a může kdykoliv. Nebo že ženám se do sexu chce méně a potřebují přemlouvat. Sexualita je ale prudce individuální a stereotypy jsou mylné, tvrdí Iva Rolederová.

Vztah si můžeme představit jako neustálý proces přibližování a oddalování. Když jsme blízko u sebe a cítíme se ve vztahu dobře, tak už třeba není prostor kam blíže zajít. A je čas se trochu více věnovat sobě, volnému času, přátelům nebo práci. Jiné ale právě blízkost přitahuje a když jsou si s protějškem blízko, cítí se ve své sexualitě lépe. Tím se opět dostáváme k sebepoznání v oblasti sexuálního života a dobré, zdravé, otevřené komunikaci. Když vím, jak to mám a umím o tom mluvit, je pravděpodobnější, že budeme oba (či všichni) spokojení.

Poslechněte si celý rozhovor o odlišných sexuálních potřebách v páru.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.