Je vychrtlý Christian Bale vrchol herectví? Extrémní proměny hvězd jsou i PR, říká filmová kritička

16. květen 2022

Mads Mikkelsen nebo Robert Pattinson se v poslední době kriticky vyjádřili k metodě radikálních hereckých transformací, jaké provozují třeba Christian Bale, Daniel Day Lewis nebo Robert De Niro. Jde o změny tělesných proporcí či váhy a další extrémní úkony, které mají hercům pomoci víc se převtělit do rolí, které hrají. Metoda je v Hollywoodu stále spojená s velkou prestiží, třeba na Oscarech. O její historii, přednostech a úskalích mluví filmová historička Šárka Gmiterková.

„Jde o herecké postupy, které jsou měřitelné. Je to viditelný a neoddiskutovatelný důkaz toho, co všechno herec kvůli své roli podstoupil. Je možné je snadno ukázat a jsou vděčné i z hlediska PR. O tomhle typu herecké práce se dá velmi dobře a jednoduše mluvit,“ říká Šárka. „Jeden z nejznámějších příkladů je film Mechanik, kvůli kterému Christian Bale extrémně zhubnul. Jeho proměna měla vyjádřit proměnu hlavního hrdiny, který se víc než rok užírá pocitem viny ze zločinu, co spáchal,“ dodává.

Christian Bale ve filmu Mechanik (2004)

Herecké proměny se navíc většinou oceňují na mužských hercích. „Najdeme i pár ženských příkladů jako Charlize Theron ve filmu Zrůda. Obecně se ale u hereček jako transformace hodnotí, že jsou ochotné na plátně zošklivět pro potřeby role. Ve chvíli, kdy už si jdou pro Oscary za takové role, už mají zase zpátky svůj glamour look,“ popisuje Šárka.

„Je to jeden z příznaků doby, která je posedlá dokonalým tělem – schopnosti při nějaké disciplíně dosáhnout ideálních rozměrů. Diety, rychlé hubnutí, očišťování těla, to všechno najdeme i v tomhle typu herecké prezentace, dohnané do extrému,“ uvádí metodu do širších souvislostí.

Charlize Theron ve filmu Zrůda (2003)

Metoda se v posledních letech stává terčem kritiky od více hollywoodských hvězd. Například portrét herce Jeremyho Stronga ze seriálu Boj o moc ukazuje až fanatické oddání se roli a jeho herecký kolega Brian Cox dokonce vyjádřil obavu o jeho zdraví.

„Nemyslím si, že by se popularita tohohle přístupu vytratila. Je ale dobře, že zaznívají kritické hlasy a že tenhle styl kritizují osobnosti jako Mad Mikkelsen, což je uznávaný herec,“ doplňuje. „Oslava hereckých transformací také například ubírá na lesku autentickým výkonům trans herců a podobně,“ dodává. Naráží přitom na seriál Pose, kde mnoho rolí ztvárnili trans herečky a herci, ale cenu Emmy si za svůj výkon odnesl jen herec Billy Porter.

Více o kořenech této herecké metody, o vytrhaných zubech Dustina Hoffmana, plastikách Nicole Kidman nebo oceněních pro trans aktéry si poslechněte v rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.