Vztahy, makeover a Jane Austenová. Holčičí filmy ze střední mají estetickou hodnotu, říká kritička

20. říjen 2021

Nové filmy, jako trilogie Všem klukům, které jsem milovala, ukazují, že snímky o dospívajících dívkách na střední škole jsou pořád v kurzu. Zároveň je to žánr, který si zaslouží kritickou pozornost. „Mají vlastní estetiku a je zajímavé sledovat, jak se v nich proměňují hodnoty, které si spojujeme s dívčím dospíváním,“ říká filmová kritička Šárka Gmiterková.

„Proces dospívání tady vidíme pomocí glamouru, módy, make-upu, šatů a tak dále. Důležitý je v těchto filmech moment, kdy hrdinky dostávají možnost zazářit, kdy si jejich okolí uvědomí, že jsou nejen krásné, ale mají i výrazné osobnosti,“ říká Šárka. „Zásadní zápletka je makeover – předělání pomocí proměny zevnějšku.“

Šárka Gmiterková a Antonín Tesař

Kořeny girl teen filmů spadají do 80. let ke komediím Johna Hughese, ale boom zažily v devadesátkách a nultých letech s filmy jako Bezmocná nebo Protivný sprostý holky. „Často odkazují na nějaká klasická díla. Třeba 10 důvodů, proč tě nenávidím je teen verze Zkrocení zlé ženy, Taková normální holka je zase v podstatě Pygmalion,“ vyjmenovává Šárka.

„Ten žánr je hodně bílý, hodně zaměřený na problémy bílé středostavovské většiny,“ uznává kritička. Nová trilogie Všem klukům ale přináší větší etnickou a kulturní diverzitu. „Je to trochu starosvětská romance. Nejsou v ní výrazně zlé postavy a celá ta romantická linie je hodně něžná,“ dodává. Kromě její korejsko-americké hrdinky ale Šárka zmiňuje i gay teen film Já, Simon.

Více o protivných sprostých holkách, něžné lásce a domu zajíčků z Playboye si poslechněte v rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.