Jeden den jsi největší star, další hraješ pro dvacet dětí, říká Orion k dokumentu PSH Nekonečný příběh

27. říjen 2022

Celovečerní dokument o Penerech strýčka Homeboye, který už stihl získat diváckou cenu na 56. ročníku MFF Karlovy Vary, vstupuje 27. října do kin. Radio Wave navštívili Petr Cífka, autor námětu a scénáře, a Michal Opletal aka Orion, zakládající člen PSH.

„Nechtěli jsme, aby to byl jen oslavný portrétní dokument, který takzvaně shrnuje život a dílo,“ vysvětluje Cífka. „Snažili jsme se zachytit i to, jak se rap v České republice dostal až na vrchol hitparád a zároveň přiblížit osudy všech tří hlavních protagonistů.“

PSH sami se podle Oriona snažili do tvůrčího procesu zasahovat co nejméně: „Přišlo nám lepší dát důvěru autorům a pak se vyděsit.“ Základním kamenem pro příběh se tak stalo téma dlouholetého kamarádství, podepřené bohatým katalogem nejrůznějších archiválií. „Tahám s sebou všechen svůj bordel, jako brouček,“ komentuje Orion situaci, kdy v dokumentu vytahuje ze sklepa pečlivě uschované nevyužité texty a skici loga z doby založení PSH.

A nejde jen o texty. Stříhání nejrůznějších obrazových materiálů z kapelních zdrojů, od roztřesených mobilních záběrů po obstarožní video formáty a probírání, co z nich by mohlo příběhu posloužit, trvalo podle Petra Cífky sedmdesát pracovních dní. Tak diváci poznají PSH v trochu očekávané roli hlavních hvězd večera před šestitisícovým davem, ale i jako mírně zaskočenou partu tří čtyřicátníků na produkčně nedotaženém koncertě, ze kterého se vyklube malá party pro 20 dětí a jejich rodiče. Jak říká Orion, do příběhu Penerů patří oboje.

Jak vypadá rekonstrukce Orionova dětského pokoje? Šel Vladimir 518 s kůží na trh? A umí Mike Trafik nakreslit houslový klíč? Dozvíte se v rozhovoru.

autor: Petr Wagner

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.