Jeden záchod na pět set lidí. Co říká osud lidí z řeckého tábora Morie o našem vztahu k uprchlíkům?

23. září 2020

Média jsou nakažená novým koronavirem, o uprchlické krizi se už mluví velmi málo. Počty migrantů sice rapidně klesly, nedávný požár v největším uprchlickém táboře v Evropě je ale opět dostal na titulní strany. Co osud lidí z řecké Morie říká o našem přístupu k uprchlíkům? A jak se uprchlická krize vyvinula? I o tom si povídáme s etnologem Michalem Pavláskem.

Při požáru tábora Moria přišlo na řeckém ostrově Lesbos o přístřeší přes 12 tisíc uprchlíků. Zařízení mělo přitom asi čtyřikrát menší kapacitu.

Michal Pavlásek, pracovník Etnologického ústavu AV ČR

„Životní podmínky v Morii nazývají média peklem na zemi. Žádná metafora nemůže vystihnout tu realitu, ale tahle sedí. Ten prostor má zhruba 500 krát 500 metrů, je obehnaný zdmi a ostnatými dráty. Ti lidé tam žijí v šílených podmínkách, ve stanech, jejich den spočívá v tom, že neustále čekají ve frontách na vyřízení papírů, na lékaře, na jídlo. Pokud máte důležité setkání, je jasné, že se na vás nedostane ve frontě na jídlo,“ popisuje etnolog, který tábor navštívil naposledy v únoru.

„Ti lidé řeší, jak tam čas trávit, aby se doslova nezbláznili. Nejsou tam týden, ale několik měsíců nebo roky,“ dodává.

V takto přetíženém zařízení nutně pokulhává i otázka hygieny, v případě Morie dokonce drasticky. „Jeden záchod tam byl zhruba na 500 lidí, stejně jako sprchy. Teplou vodu byste na místě nenašli,“ říká Pavlásek.

Je tedy vůbec možné zavádět v takovém prostoru opatření proti epidemii Covid-19? „Lékaři bez hranic chtěli na místě otevřít kliniku. Fungovala dva týdny a pak ji řecké úřady zavřely,“ odpovídá Pavlásek.

Po požáru zbyly z uprchlického tábora Moria trosky

Jsou uprchlíci na ostrově Lesbos ponecháni napospas pandemii? Jaké příběhy lidí na útěku z domoviny utkvěly etnologovi Michalu Pavláskovi v paměti? Do jakých podmínek se uprchlíci z Morie po požáru dostali? A do jaké míry je nápomocné Česko? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka