Jediný můj úkol je užívat si každodenního života, říká Jiří Burian alias Kapitán Demo

14. červenec 2024

Hostem Pochlap se byl hudebník, skladatel a producent Jiří Burian. Moderátor Václav Rouček si s ním povídal o tom, jak prožíval vzestup Kapitána Dema, jak se mu nahrávalo album se svým otcem a synem a proč podle něj potřebují muži obejmout.

„Jediný můj úkol je užívat si každodenního života. Už nejde dávat tolik práce, emoce, kalby, bylo toho teď hodně, užívám si dětí, baráku, zahrady, klasika, čtyřicátník ve střední Evropě,“ směje se v úvodu Jiří Burian, který právě vydal nová alba se svým synem i otcem.

„Synovi je osm, společný tracky vzniknou v autě, když mi řekne nějakou hlášku nebo co se mu zdálo. Hrajeme si, probouzím v něm kreativitu, syn je vtipnej, má svůj svět a to jsem chtěl zachytit. S tátou je jiný, je mu přes 70, dělám mu elektronický beaty,“ prozrazuje v Pochlap se.

Jiří Burian a Václav Rouček

Nejen Jiřího otec, ale děd i praděd jsou významní hudebníci. Proč tedy vytvořil Kapitána Dema? „Impulsem byl Andy Kaufman, sranda, co tady ještě nebyla, sociální experiment. Paradoxně si díky tomu teď můžu dělat svoje umění. Hejty šly mimo mě, byl to trolling, který zůstal v kostýmu. Když seš vyrovnanej, nemáš potřebu někoho dissovat,“ vysvětluje Burian.

„Muži se u nás málo chválej. Oceňuju u chlapa, když překousne to ego a povzbudí někoho. Hrozně rád někomu říkám, že to, co dělá, je bomba. Většina chlapů měla problémy s fotrem a potřebovali by obejmout,“ uzavírá.

Viděl někdy svého otce brečet? Co ho dojímá? Co ho rozčiluje? A komu se svěřuje? Poslechněte si otevřený rozhovor v Pochlap se s Jiřím Burianem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.