Jiří Trávníček: Chci, aby ta knížka působila infekčně

19. únor 2014
Liberatura

„Strašně mě na čtení navedl Skácel, on byl čtenář od Pána Boha, co mi doporučil, v tom se nikdy nepletl,“ vzpomíná Jiří Trávníček na zásadní momenty své vlastní cesty k literatuře. Na první knihy z dětství, první „dospělé“ knihy, knihy iniciační či zlomové se vyptával 33 osobností české literární scény a vznikl tak soubor čtenářských životopisů Knihy a jejich lidé.

„Tahle knížka je takový levoboček, chtěl jsem si jí trochu i udělat radost. Myslím si, že se v ní shromáždilo dost zajímavých lidí, aby dokázali podnítit ke čtení i ty ostatní,“ doufá Trávníček, který dlouhodobě pracuje na rozsáhlém výzkumu o čtení a čtenářích u nás, jehož výsledky byly zveřejněny v publikacích Čteme? a Čtenáři a internauti.

Jak to bude s knihami za 50 let, jaké čtenářské rituály nechtěli zpovídaní příliš zveřejňovat a které osobnosti si nechaly nahlédnout do svého (čtenářského) soukromí? Poslechněte si celý rozhovor s Jiřím Trávníčkem doplněný naší vlastní anketou mezi čtenáři, ke které nás inspiroval právě titul Knihy a jejich lidé.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.