Jít ven, nebo aspoň do kina. Sluneční brýle bych malým dětem nedávala vůbec, říká oční lékařka

1. únor 2023

„Nejčastější oční vadou u dětí je dalekozrakost, tedy plusové dioptrie. Je to na úkor toho, že očičko je malé a ještě nedorostlo do délky, kterou by mělo mít,“ říká oční lékařka Markéta Zemanová v Houpačkách. „S tím souvisí šilhání směrem k nosu. Pokud se ale vada zachytí včas a rodiče spolupracují, dá se velká část očních vad vycvičit.“

Jak se dětský zrak vyvíjí? „Učit se dívat začíná dítě až po narození – pohybovat očima, postupně zaostřovat. To trvá zhruba jeden rok. Dítě si až do šesti let věku zrak postupně buduje a učí se dívat víc a víc detailně,“ přibližuje lékařka.

Podle Markéty Zemanové je pro dětské oči největším problémem právě přílišné zaostřování. „Určitě je špatně dlouhodobá práce na blízko – tablety, počítače a telefony. Děti přitom extrémně zaostřují. To navodí, že oko začne víc růst, aby si od té námahy ulevilo a nemuselo tolik pracovat. To vede ke krátkozrakosti. Takže prosím, motivovat děti, aby chodily ven a hrály si na zeleni. Zeleň je strašně důležitá pro oči. Sledovat jak letí letadlo, pohybující se vlak. Takové impulsy jsou zdravé,“ dodává.

„Dítěti do dvou až tří let nepatří na oči sluneční brýle.“ Co radí a naopak nedoporučuje oční lékařka? Poslechněte si Houpačky s Markétou Zemanovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.