Jméno jako ze sci-fi. Novorozený potomek Grimes a Muska už sklízí memy

1. červen 2020
Fenomem

Nově narozené děti se do memů obvykle nedostávají, co si budeme povídat. Ale když zpěvačka Grimes přivedla na svět začátkem května syna miliardářovi Elonu Muskovi, stala se výjimka. Nemůže za to však rodinné pozadí novorozence, ale jeho jméno – Musk pár hodin po porodu oznámil, že dítě pojmenovali kombinací písmen a číslic: X AE A-12.

Jak to vůbec vyslovovat? Nikdo neví. Tohle si každopádně nemohla memová komunita nechat ujít a spustila se smršť virálů, které si z neobvyklé volby jména utahují. Pro Elona Muska není nicméně pozornost memové kultury nic nového.

Vynálezce Tesly a elektropopová diva už stihli vysvětlit, že jméno odkazuje na elfský přepis slova AI – japonsky láska nebo umělá inteligence – a že A-12 byl předchůdce průzkumného letounu SR-71 Blackbird, který mají oba rodiče v lásce. Jméno si ale už v memech žije vlastním životem. X AE A-12 (nebo jak to sakra číst) ze všeho nejvíc zní jako ze sci-fi. A právě sem míří většina vtípků.

X Æ A-12 meme

Podle nich je potomek Muska a Grimes buď ufon, nebo robot. A jeho jméno se čte jako zvuky vyťukávání kalkulačky nebo rozbitého modemu. Díky sci-fi memům se tak po nějaké době vrátil do oběhu třeba Howard the Alien, kovově a trochu děsivě vypadající tancující 3D mimozemšťan, který v memech hraje už trochu odrostlejšího Muska juniora. V jednom memu třeba vkráčí do mateřské školy a způsobí chaos.

X AE A-12 meme

Miliardář Elon Musk není v memovém univerzu žádným nováčkem. Vloni na konci roku vzbudil velkou pozornost jeho Tesla Cybertruck, bizarní hranaté auto, které se jeho firma chystá vyrábět. Uvedení na autosalonu se tehdy moc nepovedlo. Když chtěl šéf designu Franz von Holzhausen demonstrovat nezničitelnost auta, rozbil přitom jeho boční sklo. Memy se sci-fi autem připomínajícím výtvor z Minecraftu nebo Lega tehdy oběhly memové servery. A to stejné se stalo, když Musk prohlásil, že se chystá vybudovat kosmickou stanici na Marsu, a logo jeho programu obsahovalo obrázek Měsíce.

Cybertruck meme

Skoro to vypadá, že internet se Muskovi vysmívá, což by jen potvrzovaly i aktuální memy spojené s odkládaným startem kosmické lodi jeho vesmírného programu Space X. Ve skutečnosti ale internet milionáře s jeho zvláštním smyslem pro humor a láskou k bizarním projektům miluje. Jen si srovnejte, jak memy obvykle grilují Marka Zuckerberga nebo Jeffa Bezose. Musk prostě není klasický záporák ze starých sci-fi jako oba zmínění, spíš výstředního filantrop, který to s lidstvem nejspíš myslí dobře.

Elon Musk meme

Musk navíc miluje memy a internetový humor a takových celebrit moc není. Na svém Twitteru, který sleduje 35 milionů uživatelů, je často sdílí a komentuje s nimi své plány. Musk se také vloni v únoru objevil v Meme Review youtubera PewDiePie, kde hodnotil aktuální výtvory včetně memů o něm samém. A sám také memy vyrábí. Jedna z prvních fotek nově narozeného mimina – to jméno už fakt říkat nebudu – na sobě měla instagramové efekty facetattoos.

X AE A-12 meme

Prostě chtěl udělat něco, o co se snažíme všichni na sociálních sítích – upoutat pozornost. Se jménem jeho nového dítěte to možná bude stejné a tady je nejvyšší čas citovat jeho tweet z loňského roku, který napsal po nepovedeném uvedení Cybertrucku. Mnohé vysvětluje, zní totiž: „Udělali jsme to kvůli memům.“

Poslechněte si aktuální vydání rubriky Fenomem a dozvíte se, proč internet tak pobavilo jméno novorozeného potomka miliardáře Elona Muska a zpěvačky Grimes. Je to spíš ufon, nebo robot? Miluje Musk memy? A milují memy jeho?

X AE A-12 meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.