Joanna je krásný dokument o umírání

26. květen 2014

Lidé si píšou blogy o všem možném. Jen málokterý je ale tak silný jako Chustka. Online deník šestatřicetileté matky, která podléhá rakovině a snaží se svému synovi předat co nejvíc důležitých a pozitivních rad do života.

Dokumentaristka Aneta Kopacz se s Joannou Salygovou seznámila jako většina ostatních lidí právě skrz její zápisky: „Po přečtení několika prvních řádků jsem věděla, že o ní musím natočit dokument. Chtěla jsem zachytit její úžasnou osobnost, ukázat, jakým způsobem přemýšlí, jak se dotýká světa.“ Všednodenní život mladé rodiny, která pomalu, ale jistě ztrácí jednoho ze svých členů, zachytila Aneta Kopacz velmi civilně.

Působivý film získal řadu cen: byl oceněný na festivalech v Lipsku, Varšavě, Kyjevě, Creteil a Jihlavě, kde získal jako zástupce East Silver Karavany cenu Silver Eye. Jak na něj ale reagovalo to nejdůležitější publikum, Joannin manžel a syn a jejich blízcí? Co práce na něm přinesla samotné režisérce? Poslechněte si rozhovor s Anetou Kopacz.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.