Josef Dvořák: Jsem machr na müsli

21. červenec 2021

V dada rubrice Brambora s vejcem jsme telefonovali nejznámějšímu českému vodníkovi, herci Josefu Dvořákovi. Muž, který svůj hlas propůjčil večerníčkům Bob a Bobek a Maxipes Fík, nás hned na úvod překvapil otázkou, co nás trápí. Aleš neváhal a hned si rodákovi z Horní Cerekve postěžoval, že má špatný den a zjišťoval, jaký má na řešení takových dní Josef recept.

Samozřejmě jsme zjišťovali, jaké zvíře se skvělému představiteli mnoha různých vodníků hnusí. Prý je to had, ale Josefova manželka se jich na rozdíl od něj nebojí. „Moje žena je takový kurážník, že když je příležitost, čapne hada do ruky a drží krajtu v ruce…“ popisoval barvitě. Herec, který vystupoval mimo jiné v seriálech Arabela a Nemocnice na kraji města, se nám také svěřil, že rád snídá jogurt a müsli, na které je machr.

V hudebním okénku jsme si připomněli skladbu Bye Bye Bye od skupiny *NSYNC. „Na kazeťáčku jsem to neposlouchal, to už byly discmany,“ přidal milou vzpomínku Aleš.

Ví Josef Dvořák, kde se rozmnožují říční úhoři? Co skvělého umí s kartami? A jak poznáte, že vás někdo proklel? Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se to.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.