„Jsme normální teenageři,“ říká vědkyně Kateřina Kudličková, oceněná za výzkum leukémie

17. leden 2018

„Rozhodně si nepřipadám, že bych nějak vyčnívala. Máme dost náročné gymnázium, takže nemám pocit, že by úroveň na vysoké škole byla nějak extrémně jiná než u nás na gymplu,“ říká studentka septimy Kateřina Kudličková, která si loni koncem roku odnesla ocenění Česká hlavička za projekt, který, velmi zjednodušeně řečeno, zkoumá geny pacientů s leukémií.

„Můj volný čas je... momentálně žádný. Výzkumu jsem věnovala celé loňské i letošní prázdniny, takže moc času už nezbylo,“ dodává k projektu, při němž tak trochu přeskočila na vyšší level. Z lavic gymnázia Brno-Řečkovice totiž postoupila rovnou do laboratoří Masarykovy univerzity. Jak o několik let mladší studentku vysokoškolský kolektiv přijal? „V laboratoři pana docenta Bryji je velmi přátelské prostředí. Všichni jsou otevření a ochotní s čímkoliv pomoct, takže jsem tam nanejvýš spokojená.“

Mezi dalšími oceněnými badateli soutěže Česká hlavička najdeme také výzkum nemoci motýlích křídel, biočipy pro molekulární diagnostiku plicních onemocnění nebo výzkum patogenních kvasinek. Jací jsou jako lidé laureáti, kteří stále spadají do kategorie teenager, přitom středoškolská léta tráví takto odbornými výzkumy? „Jsou v pohodě, není to vůbec tak, jak si asi většina lidí představuje. Že jsou celé dny zavření v laboratoři a jsou nějací introverti nezajímající se o okolí a řeší jen vědu. Jsou to normální teenageři.“

Zajímá vás, jestli se mladí vědci sami označují za „nerdy“ nebo jak je to s převahou laborantek nad laboranty? Poslechněte si celý rozhovor. 

autor: Jakub Krásný
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.