Jsme queer! Radio Wave na Mezipatrech

7. listopad 2013

Film je lež. A otázky pravdivosti se týkají i tématu sexuality. Obě oblasti se propojují v letošním programu queer filmového festivalu Mezipatra. Ať už jste hetero, nebo LGBT, vyrazte na Mezipatra s námi!

Pravdivé lži nebo taky vyprávění inspirované skutečnými událostmi, selekce 14. ročníku festivalu Mezipatra nabídne silné příběhy známých i neznámých hrdinů. Těch, kteří svému já dávají prostor na stagei před davy publika, i těch, kteří svoje zážitky, pocity a zkušenosti sdělují přes YouTube.
V pátek 8. listopadu od 11.00 do 13.00 můžete naladit speciální vysílání Radia Wave z Lucerny, kde pražská Mezipatra tradičně probíhají. Které filmy byste rozhodně neměli zmeškat a kam zajít, pokud místo kina preferujete párty, diskusi nebo brunch? Na tyhle i další otázky dostanete odpověď nejen od moderátorů vysílání Báry Šichanové a Joža Rabary, ale hlavně od řady zajímavých hostů.

Moderátoři queer magazínu Kvér s vámi budou i po tři následující dny v prostoru Langhans.

03001330.jpeg

Hudební performance v sobě kombinují zvuk, vizuální složku i živou akci. Jde o tradiční a velmi působivý žánr, který dává umělcům moc vymezit se vůči společenskému systému, politice i kontroverzním tématům, jako je gender a LGBT. Diskuse/přednáška Queer Me On The Stage s hudebním publicistou Pavlem Klusákem začne v Langhansu v pátek 8. listopadu v 16.00.

Vztah Ruska k LGBT komunitě je v posledních měsících přinejmenším problematický. Jaké to je být gayem či lesbou v Rusku? Jaká je motivace ruských politiků ke schvalování represivní legislativy a jak se tady daří aktivismu? Promítnou se aktuální nálady na průběhu olympijských her v Soči? V sobotu 9. listopadu o tom bude od 16.00 diskutovat vedoucí ruské redakce Radia Praha Českého rozhlasu Libor Kukal, vedoucí východoevropských projektů Člověka v tísni Rostislav Valvoda a host přímo z centra dění, designér Roman Bayguzov.

Už i v českém internetovém prostředí můžete narazit na vysloveně queer projekty, které slouží jako zábava, osobní zpověď nebo jsou určitou formou morálního poselství. Proč je důležité mít na síti amatérský seriál nebo se svěřovat se svými pocity? V neděli 10. listopadu o tom budeme od 14.00 diskutovat s lidmi, kterým je síť druhým domovem. Pozvání přijali Lukáš Rejmon z LUKL!FE, Jan Zelenka nebo rošťácká skupina Medvěd v banánu.

Spustit audio