Jun-His z Oranssi Pazuzu: Metal se musí vyvíjet

21. březen 2014

„Inspiruje nás druhá vlna severského black metalu, šamanská hudba, freejazz, elektronika, ale i progresivní, psychedelická muzika ze 70. let. Kapely jako King Crimson nebo Genesis dokázaly o hudbě přemýšlet opravdu otevřeně. A to chceme i my,“ říká frontman Jun-His. Loňské třetí album Oranssi Pazuzu s názvem Valonielu, které dnes kapela koncertně představí v Praze, právě takovou otevřenost a pestrost nabízí. Kombinuje temnotu a brutalitu s mnoha odstíny improvizační, hypnotické psychedelie.

Desky, která je živější než její předchůdce a představuje prý návrat k mikrokosmickému měřítku, si všimla i mainstreamovější hudební média. „Nevadí mi číst o nás na Pitchforku. Je to stejné jako kdekoli jinde, třeba v metalovém magazínu. Zajímá mě, co si o naší hudbě myslí různí lidi,“ říká Jun-His. Podle něj se Oranssi Pazuzu cítí stejně dobře na line-upu polského OFFu jako na malých metalových festivalech. Dá se v současnosti vzhledem k popularitě jmen jako Liturgy, Wolves In The Throne Room a dalších mluvit o jakési další vlně black metalu? „Každá hudba se posouvá dál. I metal se musí vyvíjet. I když puristi budou protestovat.“

Pokud vás zajímá, o čem jsou finské texty Oranssi Pazuzu nebo jaké metalové kapely považuje Jun-His v současnosti za nejzajímavější, pusťte si záznam rozhovoru.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.