K truchlení patří pocity viny, naštvání ale i smích, říká psycholožka

31. červenec 2023

Smrt patří k životu, když se s ní ale setkáme, zasáhne nás často nepřipravené. Zatímco dříve bylo běžné, že lidé po ztrátě svého blízkého nějaký čas „drželi smutek“, dnes se setkáváme spíš s nastavením „ať už to je rychle za námi“.

Na poradkyni pro pozůstalé a psycholožku Terezu Závadskou se lidé obracejí různě dlouho poté, co jim někdo blízký zemře. Téma zpracování ztráty totiž může být aktuální třeba i několik let poté. „Jeden pán přišel dva roky po úmrtí své ženy, protože si našel novou lásku a potýkal se s pocity viny,“ vzpomíná Závadská. Právě pocity viny, ale i naštvání na toho, kdo nás opustil, mohou truchlení doprovázet a někdy i komplikovat.

Ve své práci používá psycholožka kromě samotné možnosti ventilovat emoce v bezpečném prostředí, také různé techniky, jež mohou pomoci lidem doříct, co říct zemřelému nestihli, dokončit nedokončené příběhy. Podle Závadské je v terapii místo i pro smích. „Je fajn, když pak mohou na svého blízkého vzpomínat i s veselými historkami,“ dodává psycholožka.

Jak dlouho trvá „normální smutek“ a co se dá dělat, když se někdo v truchlení „nadobro“ zasekne? Co když nám truchlení nejde? A jak můžeme pomoci někomu blízkému, kdo se právě se ztrátou blízkého potýká? Poslechněte si rozhovor s poradkyní pro pozůstalé Terezou Závadskou v Diagnóze F.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.