Kafe je kyselý. S kapelou Bibione o jejich novém EP i dovolenkových destinacích

1. duben 2021

Ostré slunce, písek, moře, hromady lidí nebo prázdniny trávené s rodiči. Oblíbené letovisko poskytlo název i nové pražské kapele – dívčímu „boybandu“ Bibione. Trojice hudebnic Maggie, Kristýna a Kristýna se dala dohromady před necelými dvěma lety. Po singlech na kompilacích Crooked To Death nebo Refugees Welcome přichází s debutovou nahrávkou, kterou jsme ve Špíně v parku na Vyšehradě náležitě probrali.

Vykradená zkušebna, zlomená noha a samozřejmě zrušené koncerty i krátká turné. Mohlo by se zdát, že za krátkou existenci trojici Bibione skáče do cesty jedna překážka za druhou. Žádná z komplikací jim naštěstí nezabránila v tom, aby letos v březnu dovedly do konce a vydaly své debutové EP.

To vyšlo na sedmipalci u pardubického labelu Stoned To Death. Nahrávalo se v prostoru Kasáren Karlín s Lukášem Polákem z kapely Orient, o master se postaral hudebník Nichi Mlebom.

„Jeden ten českej text jsem napsala na ubrousek v baru v šest ráno a pak jsme to použily,“ komentuje zpěvačka a basačka Maggie vznik slov ke skladbě Kafe je kyselý, která se objevila právě na kompilaci Crooked To Death. Zbytek písní, včetně těch na debutu, je v angličtině, která zatím Maggie při psaní textů sedí víc pro svou melodičnost.

V budoucnu se ale prý pokusy o práci s češtinou ještě uskuteční. Bibione se totiž přiznaly, že je pro ně mnohem příjemnější sypat nové věci v rychlém sledu než čekat, až se toho nasbírá dost na celou desku. Brzy se tak můžeme těšit na další dávku jejich osobitých postpunkových skladeb.    

Proč šla první verze debutové nahrávky do koše a Bibione ji nahrávaly celou znova? Mají hudebnice nějaké špatné zkušenosti se sexismem na koncertech? Jaký mají vztah k devadesátkovému hnutí riot grrrl? Která členka si kapelou splnila teenagerský sen a které už z českých nezávislých pódií můžeme znát? Jak došlo na spolupráci s tvůrcem obalu Tomášem Přidalem? A co v trojici vyvolávají vzpomínky na dovolenou v italském Bibione? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu!

autoři: Judita Císařová , Honza Šamánek , Miloš Hroch
Spustit audio