Kam zmizel ten starý song? Minulé životy jsou plochý melodramatický šlágr

4. srpen 2023

Za sklem studia Radia Wave došlo k hromadnému přeměřování injonů. O co jde? Vedle duchovního rozměru je to i trochu laciná korejská balící fráze. Očekávané melodrama režisérky Celine Song Minulé životy díky ní zapomeneme nejspíš dřív než Antonín Tesař Minari.

Nový díl provázelo nezvykle vysoké množství ripek. Prázdniny si vybírají krutou daň, což platilo i o mentální svěžesti účinkujících. Minulé životy jim k vitalitě nepomohly. Film provází hype ze Sundance, Berlinale i Varů, ale ve žraločím akvárku romanci Celine Song kimchi rozhodně nekvasilo. Cynické trio redaktorů, které už nikdo nemá rád, poukazovalo na odvozenost, schematičnost, návodnost i neschopnost vykročit z melancholického ambientu příběhu o nenaplněné osudové lásce.

Z filmu Minulé životy

Krásní, smutní Korejci zádumčivě posedávají v kulisách New Yorku a tichým hlasem děkují i prosí o ušlechtilé emoce, které se ale dostavují v až příliš úhledné podobě. Minulé životy nás učí něco o osudové propojenosti a kráse nevyhnutelného míjení se, ale navzdory sympatiím ke korejské i americké nezávislé kinematografii se naše injony neprotly.

„Předvídatelná partitura,“ bručí Vít. Vkusné záběrování Shabiera Kirchnera (Tomáš chválí jméno!) nespasí film, který „spíš chytračí, než aby byl skutečně chytrý, hloubku spíš předstírá, než aby se do ní skutečně spouštěl,“ koření kritický guláš Aleš.

Je ale dost dobře možné, že Čelisti krom smradu už prostě nic jiného necítí.

Kdo naklonoval Tyrona a proč si na tom měl dát víc záležet? Je život skutečně jako velryba, nebo spíš jako Číňan v kostýmu medvěda? Jsou dvě slova jako klíč KUNA a SATAN? Dá se Tour de France vyhrát na koloběžce? Kouše více deka Iva Pešáka, nebo Diamantový plášť Natalie Lopéz? Kdo usekl hlavu Zaklínači a proč by mu měl Yarpen Zigrin a jeho ogaři zatančit na hrobě? Čelisti, váš filmově kritický elixír potence!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.