Karanténa Zuzany Fuksové X: A covid after party nebude? Ani pálení Morany nebo striptýz?

Zuzana Fuksová

19. 5., Brno. Jdeme na návštěvu, prodírám se davem sedícím na ulici před kinotékami a bary. Největší konzervy mají roušku lišácky pod nosem, ale to jsou výjimky, zbytek nic. Epidemiologické prognózy už nečtu vůbec, jen po očku sleduju počet zemřelých, furt pod 300. Videa o tom, jak se virus pohybuje po samoobsluze, mě už netankují.

Nebezpečí může být kdovíjaké, ale zvykli jsme si. Teda já. Podobně jako Kmotr v Kmotrovi, který se údajně cvičil na výslechy tak, že mu jeho zahradník každý den říkal, že je masový vrah. Aby nebyl překvapen a nevylítl mu naostro tlak. Podobně je tomu u mě a zdá se, i ostatních – mozek není uzpůsoben uvědomovat si všechnu tu hrůzu. Na józe máme značky, aby se dodržely rozestupy. Pro majitele to kasaštyk nebude, ale z hlediska jogína je příjemné, když vám nikdo neheká na zátylek.

Brno poskovidové

Valím na nehty – v salónu se zuřivě dezinfikuje, ale virus by měl asi i tak dost příležitostí přeskočit jako jiskra mezi Bradem a Jennifer při jejich znovusetkání. Děcko nemá covid, ale zánět spojivek, takže pro změnu zase nesmí do školky. Zase šudlám práci po nocích – rodičovská klasika. Jako vždy závidím všem všechno, ale nejvíc paní P., návštěvnici z bratrovy vinotéky. Nechci ji úplně podceňovat, ale vzhledem k tomu, že v podniku tráví už desetiletí celou otvíračku, po nocích na doktorátech asi nedělá. Já teda taky ne.

Všichni ze sebe musí vyblinkat všechna slova, která za ty měsíce neřekli. Dnes bude asi platit nejtrapnější fráze: dnes bude v alejích nablito. Asi i zítra a pozítří.

Celá situace po epidemii mi přijde i tak divná – neproběhl žádný zakončovací rituál jako maturitní večírek, pálení Morany nebo striptýz s mnichem na loučení se svobodou. Něco, co by řeklo, že je s tím amen. Takže budu dělat, jako že nic. Morovou ránu už připomínají jenom na dveřích visící hadýrky na pusu.

Život se vrací k normálu. I v Brně. Pouliční bary jsou plné lidí, Zuzana chodí na jógu i na nehty a pracuje po nocích. Jen je to celé nějak divné. Poslechněte si desátý zápis z deníku poloviny dua Buchty.

Spustit audio