Karanténa Zuzany Fuksové VIII: O apokalyptické Praze, čínských e-shopech a promořování

29. 4. 2020, Brno. Od pondělka už funguje naše dětská skupinka provozovaná městem a já odhazuju dcerku jako horký brambor. Konečně stihnu zhruba to, co jsem si předsevzala, možná jen o trochu míň kvůli přepínání na skeče Saturday Night Live, na deky s motivem pizzy na čínském e-shopu a vysokou školou epidemiologie v chatovacích místnostech – s kamarády předjímáme, co se stane, aniž bychom to samozřejmě mohli vědět.

Epidemie je tu zatím pořád dost vzdálená – lidé chodí do parků, s rouškami pod bradou pijí pivka a jediný v okolí, koho znám a nemoc prodělal, je jedna mladá doktorka. U imaginárních hrozeb je trochu těžší se bát. Já se pořád víc bojím toho, že se vybourám, jakkoli to nechci zlehčovat. Ale každý má své fobie.

Domácí chill

Jedu poprvé po dvou měsících na chvíli něco natočit do Prahy. Je poloprázdná, cítím se jako ve vlasteneckém apokalyptickém snu – nikde není slyšet anglického slůvka. Bondovka začíná, když chci jít cestou na vlak někam na záchod, který takřka nikde není otevřený. A fanouškem vyměšování do řeky, které jsem jednou viděla při procházce se psem, nejsem. Naštěstí byly na Pražské tržnici otevřené staré záchody. Nejvíc trending sloveso je promořovat se – to říkáme, když jdeme do parku s kamarády. Pořád ale není jasné, jestli je žádoucí nemoc chytnout a udělat si imunitu, nebo jestli to máme stále přidušovat jako kuře v remosce.

Protože nemám ve spojení s nouzákem (nouzový stav) opravdovou, ale jen domnělou nouzi, postihuje mě aktuálně nejvíc moje lenost cvičit doma. Chci jít do svého oblíbeného hygge studia, které ale logicky odmítá otevřít – v rouškách praktikovat asany je absurdní a pokutu nechce nikdo. Namasté.

Jaká rizika vás kromě viru mohou aktuálně potkat v turistů zbavené Praze? Proč je dnes těžké mít své hygge? A jak moc je proměřování téma? Poslechněte si další díl deníku z karantény!

Spustit audio