Každopádně Zmijozel. Pokoj25 posílá do světa songy z tajných komnat českého rapu

8. září 2020

Rapper, který zní jako Psí vojáci? Ano, už nějakou dobu takový existuje. Říká si pokoj25 a má rád staré české vály od Topola, kapely Zuby nehty nebo od legendární české post-punkové kapely Mama Bubo. Pokoj25, vlastním jménem Vojtěch Grabač, dělá bedroom rap na 150 %.

Působí jako skromný kluk, který se rád zavírá v pokoji a tam píše civilní texty, jejichž jediným úkolem je říkat pravdu. V jeho rapech se neflexí, rozebírají se tu malé okamžiky z nočních rozhovorů, zážitky na hranici deníkových zápisků, ke kterým se ale posluchač dokáže vztáhnout. Je to jako číst cizí deník a pak zjistit, že je můj.

Silnému zážitku z hudby pokoje25 nepochybně pomáhá i jeho lokálnost, to, že v textech spolu s Vojtou bloudíme po Ztracence, po Florenci, pojídáme kebab na Hradčanské a flausíme před Klubovnou. Jistě, to dělali už Peneři, ale u Vojty lokálnost i hraje – je slyšet ve starých samograjkových synťácích nebo samplech z předrevolučních komedií. Zatímco ostatní rappeři hledají světový zvuk, pokoj25 oprašuje atmosféru výsostně lokálních českých kapel z raných devadesátek. 

pokoj25

Bojácný, ale usměvavý Vojta (mimochodem rozhlasák) nám toho ve studiu moc prozradit nechce, ale nakonec z něj vypadne, že má za sebou dva roky studia skladby na konzervatoři. A možná, že ho znáte i jako rapového producenta. Pod pseudonymem Scorn napsal beaty pro spoustu více či méně známých rapperů české alternativní scény. 

Čím to, že sám pro sebe píše tak „nerapové“ beaty? A nepřemýšlel někdy nad tím, že udělá písničkovou desku? Poslechněte si Startér s pokojem25, který se ve Startéru udržel sotva týden, ale v paměti nám zůstal skoro přes rok.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.