Kdo je ta Karen? Memy o otravných mámách se pohybují na hranicích humoru

18. květen 2020
Fenomem

Memová kultura si ráda hraje se stereotypy a miluje pojmenovávat různé skupiny lidí. Měli jsme tu boomery, doomery, simpy, e-girls a teď k nim nově přibyla i Karen – memová karikatura nepříjemné ženy bílé pleti a středního věku. Co začalo jako vtip, se ale podle některých komentářů rychle překlopilo do poněkud otravného sexismu a ageismu. A stvrzování toho, že mámy nemůžou být cool. Jak se to tedy s Karen má?

Kdo je Karen? Memy s ženskou postavou tohoto jména, které se poslední měsíce zjevily na sociálních sítích, v tom mají jasno. Karen je iritující žena kolem čtyřicítky. Má nesymetrický účes z laciného kadeřnictví, řídí menší rodinné auto, má dvě děti kolem deseti let, nevěří na očkování a má odhodlaný výraz ve tváři, s nímž se dožaduje speciálního zacházení, na které má právo prostě z principu. Chytlavá fráze, kterou jí internet v memech přidělil, je: „Můžu mluvit s vaším vedoucím?“ Adresuje ji obyčejně zaměstnanci zákaznického centra, kterého s radostí zpeskuje, když není dostatečně nápomocný. Memy s Karen jsou od určité chvíle všude, slovo samotné se stalo obdobou narážky „boomer“, s níž mladí častují generaci svých rodičů, kteří nechápou jejich problémy. Jen s tím rozdílem, že Karen je adresována specificky ženám středního věku. A tady začínají problémy.

Jméno Karen je v angloamerických zemích už spousty dekád hodně z módy, takže se dokonce dají najít konkrétní příklady, kde se pejorativní použití jména zrodilo. Jedna stopa vede ke kultovnímu filmu Protivný sprostý holky (Mean Girls) z roku 2004, kde se tak jmenuje jedna otravná hrdinka. Další by se dala vystopovat až do konce 80. let a snímku Mafiáni (Goodfellas). A někdo zase Karen spojuje s afroamerickou kritikou bělošské privilegovanosti.

Karen meme

V memech se Karen objevuje poslední čtyři roky. Na konci roku 2016 oběhl internetem mem Nintento Switch Karen o holce, která vždycky pokazí party. O dva roky později nadával na jistou Karen, svoji bývalou manželku, která se s ním rozvedla a dostala děti, jeden uživatel na Redditu a tady se patrně zrodila stereotypní Karen, která se teď objevuje v memech. Takže tu máme Karen zrozenou z urážek zhrzeného muže, který hrdinně dští síru na svoji ex na diskuzních fórech. Žádný div, že některé komentáře upozorňují na to, že Karen se poslední dobou stala ekvivalentem sexistických nadávek, kterými muži častují ženy.

Karen meme

Podobných jmen ale v „memesféře“ putuje víc. Becky je půvabná, bohatá bílá žena s trochu omezeným intelektuálním rozhledem, Chad zase arogantní dvacátník s dobrým postavením, který vám nejspíš přebere holku, a Felicia zase osoba, kterou byste nejradši na party vůbec nepotkali. Karen s otřesným účesem, která by chtěla mluvit s vedoucím, je prostě jen další zkratkou pro jeden typ nepřítele internetových nerdů, kteří tyto memy obyčejně vyrábí. V tomto ohledu nemá Karen daleko k urážce, ale to ostatně nemá humor nikdy, což je potřeba vzít v potaz. Na druhou stranu je potřeba mít na mysli, že podobně jako u boomerů platí, že ne všechny ženy jsou automaticky Karen a že i mámy můžou být cool.

Poslechněte si aktuální vydání Femomemu a zjistíte, kde se vzal momentálně populární mem s postavičkou Karen. Co chce Karen u vedoucího a kdo jsou Becky nebo Chad? Proč někdo tvrdí, že memy s Karen jsou sexistické a co má společného s boomery?

Karen meme
autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.