Kdy bude v mořích víc plastu než ryb?

12. květen 2017

Ve světových mořích a oceánech je nashromážděno odhadem asi 150 milionů tun plastů. Každý rok přibude dalších 5–13 milionů tun. Do roku 2050 v nich má být více plastu než ryb. Odkud se všechen odpad do moří dostává?

Zdaleka ne všechen odpad je do moře vyhazován z lodí – 80 % odpadů v mořích pochází z pevniny. Zvláštní pozornost je upřena na takzvané mikroplasty, částečky odpadu menší než 5 mm. Obzvlášť nebezpečné jsou tím, že je mořští živočichové mohou pozřít, a dostanou se tak do potravního řetězce. Drtivá většina mořského odpadu jsou právě takovéto částečky. Jejich původ je přitom různý.

I větší kusy plastu se postupně trhají na menší kousíčky. Některé produkty tak malé částečky přímo obsahují – například kosmetické peelingové mikrogranule či průmyslové brusné materiály. Další cestou je vedlejší dopad běžných činností, jako je praní umělých vláken v pračce anebo odštěpky z pneumatiky v provozu. Takto malých vláken se v úhrnu shromáždí velmi mnoho. Kanalizací a potoky se dostanou do řek. I z řídce osídlených oblastí jinak relativně čisté řeky přenášejí miliardy částeček. Mikroplasty byly nalezeny také v ledových krách Arktidy.

Čtěte také

Jedna španělská módní firma začala před lety recyklovat plasty z moří a vyrábět z nich oblečení, plavky a žabky. Se stejným nápadem se poslední dobou roztrhl pytel. Prsty obou rukou by vám už nestačily ke spočítání všech značek, které představily kolekce vyrobené z vylovených plastů, vyhozených rybářských sítí a podobně. Významně k tomu přispěla jedna newyorská společnost, která již šest let vyrábí umělá vlákna z odpadů a díky propagaci hudebníka Pharrella Williamse je úspěšně prodává do produktů největších maloobchodů s oblečením. Architektonická firma zase pro singapurskou pláž navrhla pestrobarevné přístřešky vyrobené z plastů z moří. Kreativních nápadů by se tedy pár našlo. Obtížnější je to s prevencí, totiž se zamezením tomu, aby do moře proudily další plasty, anebo se zavedením náhrady za plasty ve výrobě vůbec.

Znečištění oceánů - znečištěné moře

Poslední rok sílí v mezinárodní politice odhodlání problém moří řešit rázněji. K mezinárodnímu dni oceánů (8. června) se má v OSN přijmout akční plán, na základě kterého dojde k pokusu mořské ekosystémy zachránit. Součástí je také výzva průmyslového sektoru k používání jiných materiálů než plastů, které se štěpí na mikroplasty. Rozsah plánu je ambiciózní a nezastavuje se jen u odpadů. Lidstvo má také na svědomí okyselení oceánů vlivem skleníkových plynů a nadměrný rybolov. V minulosti se vojenský materiál včetně nebezpečných zbraní vyhazoval do moří a těžko říct, zda v tom světové armády nepokračují. Do moří se uklízí více problémů než do zákoutí krajiny.

Své úsilí tedy napnulo směrem k vyčištění moří mnoho vynálezců. Například dvacetiletý nizozemský student Boyan Slat navrhl relativně levné technologické řešení využívající záchytné bariéry a sběrné těleso v místech kudy mořský proud odpad nese. Jeho chytré a jednoduché řešení nazvané The Ocean Cleanup má ambici vyčistit Pacifik během deseti let. 3. května získal přes 20 milionů dolarů ve sponzorských darech a ještě letos hodlá spustit pilotní projekt.

Jak zdravým oceánům může napomoci obyčejný člověk? Česko sice neomývá žádné moře, zato od nás odtékají řeky. Mikroplasty a původ odpadu v mořích se u nás zatím neměří, spolu se zbytkem EU to ale ČR zvažuje. Člověk může naléhat na politiky, aby v onom mezinárodním vyjednávání požadovali co nejambicióznější závazky a na domácím poli začali mikroplastům v řekách systematicky předcházet. Pokud máte technické nadání a chuť kariérní změny, můžete se přidat k jednomu z podniků, které problém řeší. Například zmíněný The Ocean Cleanup právě rozšiřuje svůj tým. V každodenním životě se nabízí kupovat méně věcí z plastu, méně plastových obalů a méně oblečení z umělých vláken, které se musí prát v pračce. Zas abychom v roli konzumentů byli obezřetnější a odpovědnější. Za čisté oceány to ale snad stojí.

autor: Filip Vrlík
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka