Kdy už konečně budeme normální? Bestseller Sally Rooney přesně popisuje dospívání mileniálů

15. říjen 2020
Liberatura

Connell je chudý jak kostelní myš, ale na střední platí za hvězdu. Marianne pochází z bohaté rodiny, ale pro spolužáky je ošklivé káčátko. Na vysoké škole se jejich role vymění, Connell se kvůli nedostatku peněz ocitá nejen na okraji zájmu, ale doslova v existenciální krizi. Bestseller irské spisovatelky Normální lidi staví na jednoduché zápletce, na níž ale dokáže přesně popsat zkušenosti generace mileniálů.

„Když jste žena, tělo je obrovské téma.“ Táňa Zabloudilová a Klára Vlasáková o bestselleru, který zachycuje prožívání mladých lidí

„Jsem docela ráda, že se to překládá jako Normální lidi, a ne Obyčejní lidi. Jak Marianne, tak Connell překonávají různá traumata a strasti a snaží se o sobě něco naučit. Přitom mají přání být normální. Celou dobu jim jde o to, aby se svět kolem nich zreálnil,“ vysvětluje název literární senzace mladé irské spisovatelky publicistka Táňa Zabloudilová. Normálnost se mileniálům vyhýbá a nahrazují ji vlastnosti, které z Normálních lidí dělají tak specificky oblíbené čtení generace dnešních dvacátníků a třicátníků.

Táňa Zabloudilová a Klára Vlasáková

Podle naší pravidelné hostky Kláry Vlasákové je v knize Sally Rooney důležitý pocit všeobjímající únavy, kterou tato generace zažívá, ubývání ekonomických jistot, jako je bydlení, splacená hypotéka, velká zahrada nebo klidné stáří. 

Velké téma knihy je také duševní zdraví. Connell a Marianne „se celou tu knihu snaží, aby sami sebe, ale i jeden druhého navzájem měli co nejlépe zanalyzované, aby spolu dokázali žít“, říká Táňa Zabloudilová, podle které nejsou Normální lidi tak docela love story. „Vlastně mi to přijde jako příběh o dospívání, příběh o lidech, kteří se k sobě snaží dostat co nejblíže, ale neznamená to, že spolu skončí.“ 

Čím to, že Sally Rooney kromě jiného tak dobře píše o těle, proč tak umí sexuální scény? Poslechněte si Liberaturu o prvním pořádném mileniálském románu Normální lidi.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.