Když dítě vyrůstá v mocenském prostředí, je zvyklé, že si s ním dospělí dělají, co chtějí

12. říjen 2022

„Hrozně rádi zapomínáme na to, jaké to je být dětmi. Možná jsme se v té době necítili dobře. Možná si to nepamatujeme schválně. Ale i když to nemáme ve vědomé paměti, naše dětství ovlivňuje všechno a naše tělo si taky všechno dobře pamatuje ,“ říká Zdeňka Šíp Staňková, autorka projektu Děti jsou taky lidi.

„Děti nebereme vážně. Ony se rodí se svým vnitřním kompasem a samy dobře vědí, kdy mají hlad, kdy potřebují blízkost, kdy je jim zima. Tím, jak jim my dospělí neustále vnucujeme svoji představu o tom, co je správné, jim jejich vnitřní kompas rozbíjíme,“ říká Zdeňka.

Zdeňka Šíp Staňková

Zdeňka Šíp Staňková poukazuje na to, že málokdo z dnešních rodičů vyrůstal v respektujícím a přijímajícím prostředí. Ve své knize Děti jsou taky lidi sesbírala stovky příběhů, se kterými se jí svěřili lidé na sociálních sítích.

„Nejvíc šokující pro mě bylo, že největší část příběhů se týkala sexuálního zneužívání v dětství. Když jsem se pak zahrabala do studií a rešerší, zjistila jsem, že je to každý sedmý kluk a každá třetí holka, kteří se v dětství potkají se sexuálním zneužíváním. V 90 procentech případů jde o dospělého, které to dítě zná - je z rodiny, z okruhu přátel, z kroužku,“ popisuje.

Často se dítě vůbec nikomu nesvěří. Stydí se, někdy ani netuší, že to, k čemu mezi ním a dospělým dochází, není v pořádku: „Když dítě vyrůstá v mocenském prostředí, je zvyklé, že si s ním dospělí dělají, co chtějí,“ dodává autorka projektu Děti jsou taky lidi.

„Máme nad dětmi obrovskou moc, obrovskou. Neexistuje nikdo na světě, kdo na nad námi měl tak obrovskou moc jako naše matka.“ Poslechněte si Houpačky se Zdeňkou Šíp Staňkovou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.